Közélet
Az Országgyűlés plenáris ülése

„Senki ne gondolja, hogy a bírák nem érzik át az emberi katasztrófákat”

24.hu
24.hu

2016. 02. 01. 21:55

Darák Péter főbíró szerint nem lehet tárgyilagos véleményt alkotni a média néhány perces tudósításaiból.

Veszélyezteti a jogállamiságot az ítélkezés külső befolyásolása – figyelmeztetett Darák Péter, a Kúria elnöke azzal kapcsolatban, hogy Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke felháborítónak nevezte a vörösiszap-perben és a Hagyó-perben született döntéseket, és közölte: vitát kezdeményez az igazságszolgáltatásról.

A bírói döntést nem befolyásolhatják az érzelmek

Darák azt mondta: a bíráknak szabadon és részrehajlásmentesen kell dönteniük, elszámoltatásuk folyamatban lévő ügyekben az alaptörvény szellemével ellentétes. „A Kúria elnökeként meggyőződésem, hogy az eljáró bíró van birtokában azoknak az ismereteknek, melyek a körültekintő döntést megalapozzák. Ezt a társadalomnak tudomásul kell vennie, azonban az erre jogosultak egyet nem értésüket jogorvoslati kérelemben fejezhetik ki. A minden külső befolyástól mentes bírói ítélkezés abszolút alkotmányos védelem alatt áll, ezért az ellentétes elvárást sugalló nyilatkozatok a jogállamiság alapját ássák alá” – áll az elnök közleményében.

A főbíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a tények ismerete nélküli véleménynyilvánítás nem tartalmazhat elvárásokat a bírósággal szemben. „Különösen elvárható, hogy ettől más hatalmi ág képviselői tartózkodjanak” – emelte ki. „Senki ne gondolja, hogy a bírák nem érzik át az emberi katasztrófákat. A bírói döntést azonban nem befolyásolhatják az érzelmek” – fogalmazott.

Nem találkozott a társadalom igazságérzetével

„A bírónak az alkotmányos eljárásrend szerint bizonyított tények alapján, a törvényes vád keretei között, teljes felelősségtudattal kell döntenie, és erről a döntési folyamatról az ítélet indokolásában kell számot adnia. Hiába nyilvános az ügy tárgyalása és az ítélethirdetés, ha a több száz napos tárgyalást, több tucat tanú és szakértő meghallgatását, a többórás ítélethirdetést a nyilvánosság nem tudja figyelemmel kísérni. Miután az ország nyilvánossága, ideértve a többi hatalmi ág képviselőit is a per tárgyalásáról, az ítéletről és annak indokairól csak a média néhány perces tudósításaiból értesül és annak alapján nyilvánít véleményt, az aligha lehet tárgyilagos” – közölte Darák Péter.

Kitért arra is, hogy a közelmúltban egyes bírói döntésekkel szemben közszereplők és a nyilvánosság részéről erős kritika fogalmazódott meg, mert a döntés nem találkozott a társadalom igazságérzetével, ezért látta szükségesnek a közlemény kiadását. Hozzáfűzte: más bíróság előtt folyamatban lévő ügyről nem beszélhet, hiszen azok jogorvoslati eljárásban még a Kúria elé kerülhetnek.

A Magyar Bírói Egyesület ugyancsak közleményt adott ki Németh megszólalását követően, melyben úgy fogalmaztak: a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőitől is elvárják azt, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.