Közélet
Gyõr, 2013. február 28.
Egy dolgozó kerekesszéket tol a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan épült épületszárnyának folyosóján 2013. február 28-án. A 11 milliárd forint értékû fejlesztés uniós és hazai forrásból valósult meg.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az egészségügy lefejezésével ér fel az intézménybeolvasztás

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 01. 06:13

Az egészségügyi intézmények beolvasztása az egészségügy irányítási rendszerének lefejezésével egyenértékű kormányzati lépés lenne, nyilatkozta Sinkó Eszter szakközgazdász, egészségpolitikai elemző a Magyar Hírlap hétfői számában.

A lap emlékeztetett rá: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több mint egy hete számolt be a kormány bürokráciacsökkentő programjáról, melynek része az egészségügyi intézmények átalakítása. Több háttérintézmény is szerepel azon a listán, amely a jogutód nélkül megszűnő vagy beolvasztásra szánt hivatalokat sorolja fel, például az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A lapnak Sinkó Eszter szakközgazdász azt mondta, nem látszik a jogosultsági alapja a kormányzati lépésnek, mert semmiféle előzetes felmérés, számbavétel nem készült az intézetekben végzett munka természetéről és minőségéről. Úgy vélte, ha az elképzelés az eredeti formájában valósul meg, az az egészségügy irányítási rendszerének lefejezésével egyenértékű kormányzati lépés lenne. A szakértő szerint “ez nem fog bekövetkezni” az időközben feltárt kockázatok sokasága miatt.

Ennek ellenére, ha mégis a teljes körű beolvasztás, illetve leépítés mellett döntene a kormány, úgy az egészségügyért felelős államtitkár a ciklus hátralévő időszakában az aknák hatástalanításával foglalkozhatna, szellemi kapacitás és idő hiányában pedig semmilyen más, érdemi előrelépésre nem nyílna lehetősége, nyilatkozta a szakértő a lapnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.