Közélet

Áder egy 3 éves kislánynak sem kegyelmezett

Ader-Janos(1)(210x140)(1).jpg (Áder János)
Ader-Janos(1)(210x140)(1).jpg (Áder János)
Nyolc magyar állampolgárság visszavonásáról döntött az államfő.

A legfrissebb Magyar Közlönyben névvel, születési hellyel, dátummal jelent meg, hogy a köztársasági elnök – a belügyminiszter előterjesztésére – kiktől vonta vissza az állampolgárságot.

A közlöny szerint nem magyar állampolgár többé:

Kosztjánec György (Huszt, 1961. augusztus 9.)

Doroslovacki Srdjan (Óbecse, 1978. december 19.)

Doroslovacki Katarina (Zenta, 1982. október 28.)

Blazic Dragan (Szabadka, 1983. november 30.)

Pukasz Miklós (Felsőapsa, 1985. július 18.)

Pukasz Nikol (Felsőapsa, 2010. január 25.)

Pukasz Anita (Felsőapsa, 2012. szeptember 27.)

Demcsik Eduárd Andrijovics (Nagyszőllős, 1981. június 7.)

Az állampolgárság visszavonása korábban nem volt gyakori, de az utóbbi időben Áder János többször kényszerült erre a lépésre. Az államfő a hároméves kislány esetében is arra hivatkozott, hogy a törvény alapján

9. § (1)46 A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Nincs helye a visszavonásnak a magyar állampolgárság megszerzésétől számított tíz év elteltével.

(2)47 Az állampolgárság visszavonására okot adó tény fennállását az állampolgársági ügyekben eljáró szerv határozattal állapítja meg. A határozat felülvizsgálata a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól kérhető.

(3)48 A magyar állampolgárság visszavonással történő megszüntetéséről – a miniszter előterjesztése alapján – a köztársasági elnök dönt.

(4) A magyar állampolgárság visszavonásáról szóló határozatot a Magyar Közlönyben közzé kell tenni.49 A magyar állampolgárság a határozat közzététele napján szűnik meg.

Mindebből az következik, hogy a 3 éves Pukasz Anita és vélhetően testvére Nikol is (aki néhány napja ünnepelte 6. születésnapját) is vagy csalárdul tett szert az állampolgárságra vagy méltatlanná vált arra, a névazonosság alapján, feltehetően Pukasz Miklós miatt. Az Magyar Közlönyben közzétett határozatai azt látszanak igazolni, hogy az utóbbi években valóban dübörgött a honosítási biznisz, bár Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban többször is a legszigorúbb eljárások közé sorolta az állampolgárság megszerzését. Korábban a rendőrség őrizetbe vette az Összefogás Párt elnökét is, akit üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítottak, a gyanú szerint ugyanis ukrán állampolgároktól fogadott el pénzt magyar állampolgárságot ígérve nekik.

 

 

Az állampolgárságok megszüntetését a belügyminiszter javasolta és ellenjegyezte.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik