Közélet

Nagyot lépett vissza a magyar egészségügy, egyre nagyobb az egyenlőtlenség

orvosi köpeny (Array)
orvosi köpeny (Array)

Stabilan, meggyőző különbséggel Hollandia vezeti a 2015-ös Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) rangsorát – számol be a napi.hu.  Az egy évvel ezelőtt három helyet előrelépő Magyarország most két hellyel visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán, a lehetséges 1000 pontból 578-at megszerezve.

A rangsort jegyző stockholmi Health Consulmer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet sikertörténetként aposztofálja az eredményeket, hiszen az EHCI elmúlt 10 éve ugyanis folyamatos javulásról tanúskodik a gazdasági válság hatásai ellenére is. Tíz év alatt a kitűnő teljesítmény átlagossá vált: míg 2006-ban a győztes helyhez Franciaországnak elég volt 768 pont, addig 2015-ben már ezt a szintet a csehek is elérték.

A cikk szerint a kulcs indikátorok, a szívbetegségek, a stroke és a rák túlélési rátája annak ellenére javul, hogy mind több problémát okoz az elhízás, az egészségtelen ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód. A csecsemőhalandóság folyamatos visszaesést mutat.

Nőtt az egyenlőség, csak nem Magyarországon

A friss adatok szerint csökkent az egészségügyi egyenlőtlenség a gazdag és kevésbé gazdag európai országok között: a lista két végén álló állam 46 ponttal közelebb került egymáshoz tavaly a 2014-es eredményhez képest, a nyolc legkevésbé prosperáló országban átlagosan 32 ponttal erősödött az index értéke. A hátulról a 9. helyen álló Magyarországon eközben 23 pontos csökkenést mértek – írja a cikk.

Az elemzés szerint a holland egészségügyi rendszer a legjobb, hiszen egyedül Hollandia lépte át a 900 pontos határt – amire az index történetében ilyenre most először van példa.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik