Közélet
Budapest, 2012. november 7.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart az országjelentésrõl a Parlamentben 2012. november 7-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Matolcsy: “A jegybank nyeresége a közösség pénze”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 01. 26. 12:09

Azt az MNB közösségi célokra fordítja, amivel közösségi vagyont teremt.

Arról kérdezték, hogy „Közpénzt kezel-e az MNB?”. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a szocialista Tóth Bertalannak adott válaszában idézett Alaptörvényt és több jogszabályt, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy csak a jegybanki részvény a nemzeti vagyon, az MNB, mint részvénytársaság vagyona már nem az.

Matolcsy György nem ért egyet a kormány korábbi jogalkotásért felelős államtitkárának jogértelmezésével. (Tavaly december 14-én az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának ülésén a fideszes alelnök, Répássy Róbert azt mondta, a jegybank ugyan részvénytársasági formában működik, de egyetlen részvénye van, az pedig az államé, ami az Alaptörvény szerint nemzeti vagyon. Az MNB vagyona és így minden pénzeszköze a közvagyon része.)

Azt elismerte, hogy az állam az MNB tulajdonosa, de kiemelte, hogy a jegybank bevételeit, kiadásait nem szabályozza a költségvetési törvény, független intézményként saját éves gazdálkodási terve van,

működéséből fakadóan nyereséget vagy veszteséget realizál a gazdasági folyamatok eredményeként.

A jegybank – elnöke szerint – arra törekszik, hogy esetleges vesztesége miatt se kelljen központi költségvetési forrásokat, adófizetői pénzeket igénybe vennie.

Hosszú távon előfordulhat, hogy az MNB átmenetileg pénzügyi veszteséget vállal az ország gazdasági érdekeinek érvényesítése és szolgálata során. E veszteség elszámolása a korábbi években keletkezett nyereségből képzett eredménytartalékot csökkenti, így megfelelő mértékű eredménytartalék esetén közvetlenül nem terheli a közpénzeket vagy a költségvetés folyó egyenlegét.

Nem kell aggódni az MNB nyereséges. Matolcsy György szerint az elmúlt évek pozitív eredményéhez az MNB több sikeres döntése (kamatcsökkentések, önfinanszírozási program, forintosítás) mellett felelős jegybanki politika kellett. Annak köszönhető az a jelentős eredménytartalék, amely fedezetet nyújthat egy esetleges jövőbeni veszteségre is.

A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet az MNB közösségi célokra fordít, ezzel közösségi vagyont teremtve.

Ezt írta válaszában a jegybank elnöke, akit néhány napja az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága bírált, mondván, az MNB-alapítványok által felhasznált közpénz ellenőrizetlen forrásként jelenik meg a szigorúan szabályozott felsőoktatási piacon. A jegybank ezt visszautasította, tudatta, hogy alapítványai átláthatóan működnek, az akadémiai testület nevében közzétett dokumentum miatt jogi lépéseket tesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.