Közélet

A menekültekről tárgyaltunk Párizsban

A migrációhoz kapcsolódó problémákról, illetve az energiabiztonságról tárgyalt Párizsban Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Altusz Kristóf kedd délután az MTI-nek Párizsból telefonon nyilatkozva elmondta, tárgyalt mások mellett Pierre Lévyvel, a Külügyminisztérium európai igazgatójával, Jean Bizet-vel, a szenátus európai ügyek bizottságának elnökével, és Guy Chauvinnel, a Nemzetgyűlés európai ügyek bizottsága titkárságának igazgatóhelyettesével.

A helyettes államtitkár azt mondta: a Pierre Lévyvel folytatott tárgyalásokon egyetértettek abban, hogy szükség van a külső schengeni határok védelmére, ez ugyanolyan “elementáris” érdeke a franciáknak, mint a magyaroknak. Megállapodtak abban is, hogy fel kell venni a harcot az embercsempészettel szemben, és a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az együttműködés Törökországgal.

Szóba került a szíriai és ukrán válság mellett az energiabiztonság kérdése is, ezzel kapcsolatban arról is beszéltek, hogy a tervezett észak-déli gázvezeték-összeköttetés milyen útirányokon át valósulhat meg.

A szenátusban és a nemzetgyűlésben szintén a migráció volt a fő téma, az ezekkel kapcsolatos kérdéseket tekintették át, majd az államtitkár találkozott a francia-magyar baráti tagozat elnökével, a megbeszélésen a kétoldalú megállapodásokról volt szó – közölte Altusz Kristóf.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik