Közélet

Nemes Jeles László szembesülésről és a putyini modell veszélyeiről

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 01. 16. 07:50

Érdekesnek tartja, hogy a magyar rendezők közül kevesen gratuláltak neki.

Nemes Jeles László a Népszabadságnak azt mondja, a Saul fia vetítése után sokan mondják neki azt, most értették meg, mi is történt a koncentrációs táborokban. Ez erős visszacsatolás, de nehéz felmérni a film hatását a világban.

De látom, hogy sokakban van igény arra, hogy érezzék és lássák, mi mindenre képes az emberi civilizáció. Fontos, hogy magunkba nézzünk.

A rendező nemrég maga is találkozott sonderkommandóssal. Az egyik utolsó, 93 éves túlélővel Los Angelesben. Megnézte a filmet, hitelesnek tartotta, pedig olyan dolgokat látott, amiket mi még elképzelni sem tudunk.

Azt mondta, azok voltak a legnehezebb pillanatok, amikor kis transzportok érkeztek. Egyesével kellett odavinni az embereket az SS-tisztekhez, akik pisztollyal végeztek velük. Ott haltak meg a szeme láttára.

Nemes Jeles László mindig az emberek szemét nézi, hogy látja-e benne a film hatását.

A legnagyobb hollywoodi sztároktól az egyszerű emberekig sokakat hipnotizált a film.

Ezt azzal magyarázza, hogy korábban mítosz, absztrakció lett a holokauszt, amihez már nem is kapcsolódott ember, arc. Szerinte még a németek is érzik tudat alatt, hogy amit a holokausztról gondolnak, valójában egy rózsaillattal befújt verziója annak, ami volt. Az elmúlt évek úgynevezett lelkiismereti filmjei nem szembesítette őket igazán a múltjukkal.

Már több mint nyolcvan országba eladták a Saul fiát, de egy oroszországi bemutatónak még örülne. Nemes Jeles László – aki egyébként politikatudományból diplomázott – úgy látja, a kelet-európaiak szinte igénylik az elnyomást, ami messze vezethet.

A putyini modell pedig súlyos és veszélyes. A posztmodern eurázsiai történelem megmutatja: Nyugaton a megválasztott politikusok kifejezetten gyengék, mint Németországban, Franciaországban vagy Nagy-Britanniában. Keleten az erősebbek nem feltétlenül demokraták. Nyugaton az emberek a béke iránti vágyuk miatt csak a gyengéket szeretik megválasztani. Nincsenek ma már erős demokraták, mint Churchill vagy De Gaulle.

Saját életéről azt mondja, őt a civilizáció kérdései izgatják a legjobban. Bolyongó életet él, sok helyen tudja otthon vagy éppen nem otthon érezni magát, de azt érdekesnek tartja, hogy a magyar rendezők közül kevesen gratuláltak neki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.