Közélet

A Jobbik a miskolci Fidesz fekete pénzeit firtatja

Egy videofelvétel alapján nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg a radikális párt.

A radikális párt szerint megdöbbentő videót tett közzé az N1 TV. A filmen egy nyíregyházi építési vállalkozó beszél arról, hogyan segítette a Fideszt győzelemre Miskolcon a 2014-es önkormányzati választáson. Azt állítja, a miskolci önkormányzat fekete kasszájából kampányolt Kriza Ákos mellett. A polgármesteri hivatalban pénzzel teli táskából kapott ő és mások is. Több millió forint készpénzt, amivel el se kellett számolni.

Elmondja azt is, hogy egy 150 fős, cigányokból álló csapatot irányított a kampány során, a választás napján pedig autókkal szállították az embereket szavazni. Mindezért cserébe a diósgyőri stadion bontási munkálatait ígérték neki.

Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője szerint az elhangzottak rendkívül súlyos vádak, amelyek – ha igazak – az alábbi kérdéseket vetik fel:

van-e a miskolci Fidesznek fekete kasszája?

Elképzelhető-e, hogy a vállalkozóknak vissza kell osztaniuk Miskolcon, ha munkához akarnak jutni?

Bevett gyakorlat-e, hogy a városházán több millió forintot tartanak táskákban, ahonnan aztán elszámolás nélkül osztogatják a pénzt nyíregyházi, és még ki tudja honnan érkező személyeknek?

Etikus-e autókkal szállítani a cigányokat szavazni?

Tisztességesen nyert-e a Fidesz Miskolcon?

A frakcióvezető szerint ezekre a kérdésekre nemcsak pártja, hanem minden miskolci is választ vár.

Tényi István az ügyben hamis vád gyanúja miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult, jelezve hogy a felvételen szereplő személy „semmivel nem támasztotta alá súlyos állításait”. Korábban nem született se bejelentés, se feljelentés, az önkormányzati választások óta pedig már több mint egy év telt el.

A Fidesz feljelentőembere szerint a nyomozó hatóságnak azt kell vizsgálnia, hogy

a felvételen elhangzott súlyos állítások kiállják-e a valóság próbáját. Ehhez a hatóságnak meg kell keresnie a vádakat felsoroló személyt.

Ha az elhangzottakat semmi nem támasztja alá, az alaptalan kijelentés miatt hamis vád vétség gyanújával büntetőeljárást kell lefolytatni – írta Tényi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik