Közélet

Vakok szoftvere miatt nyomoz az EU csalás elleni hivatala

A vakok szerint eleve felesleges fejlesztés nem készült el, az viszont kiderült, hogy szövevényes cégháló van a háttérben.

Elrendelte az EU csalás elleni hivatala (OLAF) annak a programnak a vizsgálatát, melynek keretében gyengénlátók számára fejlesztettek ki szoftvert, ami állítólag az internetezést segítené. A 800 millió forintosra becsült fejlesztés 70 százalékára nyert uniós forrást eredetileg a Sysform Kft., amely továbbadta a projektet egy másik cégnek.

Csakhogy a fejlesztésre a vakok szerint nincs semmi szükség, a magyarországi vakok azóta interneteznek, amióta a látók, az ehhez szükséges szoftverek ingyen, vagy támogatottan hozzáférhetőek. Az OLAF-hoz a vak Takács Péter fordult, a hivatal január 12-i határozatában rendelte el a vizsgálatot.

Az Átlátszó az ügyről szóló cikksorozatában felderítette, hogy a háttérben egy korábbi, nagy vihart kavart ipari kémkedéses büntetőügy vádlottja is fellelhető, és a szoftverügy nem az egyetlen mutyigyanús eset, ami ugyanahhoz a szövevényes céghálóhoz kötődik. A cégcsoport tagjai közt bedőlt takarékszövetkezet is szerepel, és a jelek arra utalnak, hogy kifejezetten az uniós pénzek megszerzésére szakosodtak.

A félmilliárdos uniós forrásból kifejlesztett szoftver a mai napig nem érhető el az érintettek számára, noha a fejlesztő tavaly szeptember végén másfél hónapos határidőt vállalt a közzétételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik