Közélet

Találtak 310 milliárdot az egészségügyre

orvosi köpeny (Array)
orvosi köpeny (Array)
Átírnák a költségvetést, azonnal emelnék az egészségügyi dolgozók fizetését. Az MSZP szerint egyébként sztrájk lesz.

A szocialista képviselők (Tukacs István és Tóbiás József) törvényjavaslatukban azt írták, hogy a Fidesz-kormány “fizetőssé tette az egészségügyet”, de közben tétlenül nézi, hogy a pénzelvonás miatt rendkívüli kihívásokkal kell naponta megküzdeniük kórházaknak, rendelőintézeteknek és egészségügyi alkalmazottak tízezreinek.

Ugyanis 2016 elejére az egészségügy megkérdőjelezhetetlenül válságba került, hiszen húszezer szakápoló és tíz kórháznyi orvos hiányzik ma az egészségügy rendszeréből. A helyzet pedig minden egyes nappal súlyosabbá válik. Mindezek ellenére a kormányzat teljes tétlenséggel fokozza a helyzet súlyosságát. Ezen azonnal változtatni kell. Egy felelős kormánynak ebben a helyzetben azonnali fizetésemelésről kell döntenie.

Az MSZP szerint a Fidesz visszaél azzal, hogy az elképesztő állapotok ellenére az egészségügyi alkalmazottak kötelességtudatból minden nap felveszik a munkát.

Azonnal mérsékelni kell a külföldre távozó orvosaink, ápolóink számát, sőt, meg kell teremteni a Magyarországon maradást, hazatérést lehetővé tevő anyagi elismertség méltányos kereteit.

Az MSZP 50 százalékos fizetésemelést követel az egészségügyben.

Minden rezidens kapjon minimum nettó 200 ezer forintot, a szakápolók pedig nettó 150 ezer forintot.

A dologi kiadásokra, a kórházak adósságának csökkentésére, eszközök beszerzésére és működtetésére további 150 milliárdot adnának. A beterjesztők szerint javaslatuk kezeli a magyar egészségügy válságos helyzetét. Mint írták: a szükséges pénz (nettó 310 milliárd forint) rendelkezésre áll az idei költségvetésben, csak azt másra – pl. stadionépítésre, konzultációra, propagandára, cégvásárlásra, az elhibázott városligeti Múzeumi negyedre – fordítanák.

Az MSZP szerint két út áll a kormány előtt: valódi fizetésemelést ad a szektor dolgozóinak és rendezi az egészségügy válsághelyzetét, vagy jön “a jogos sztrájk”. Az MSZP a törvényjavaslattal az előbbit támogatja, hogy mindenki megkaphassa a lehető legmagasabb szintű ellátást. Az ellenzéki politikusok szerint javaslatuk nem növeli a költségvetési hiányt.

A teljes program finanszírozási igénye mintegy 475 milliárdot tesz ki, azonban a fizetésemelés következtében befolyó magasabb adó- és járulékbevételek következtében a nettó forrásigény mintegy 310 milliárd forintban állapítható meg.

A pénzügyi mozgástér rendelkezésre áll a költségvetésben. Ezt az MSZP szerint az bizonyítja, hogy még a meggondolatlan és pazarló  előirányzatok túlnyomó többségét sem kellene teljesen törölni, csak mérsékelni. Javaslatuk csak költségvetési sorokon fogná vissza a kiadásokat, amelyekre egy válsághelyzetben lévő egészségügynél meggondolatlanság pénzt áldozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik