Közélet

Lázár: nem a szabadidőnk eltöltésére szövetkeztünk Orbánnal

A miniszter szerint van fantázia abban, hogy az állam a teljes BKV-t átvegye a fővárostól.

Nem baráti, hanem munkakapcsolat van Lázár János és Orbán Viktor között – erről az ATV-nek beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Nem a szabadidőnk közös eltöltésére szövetkeztünk” – jelentette ki.

Az interjúban Lázár elmondta, hogy szerinte az ellene és munkatársai ellen kormány-közelinek mondott lapokban megjelent támadások annak köszönhetőek, hogy folyik az Első Nemzeti Közműszolgáltató kialakítása, amellyel kapcsolatban érdekellentétek merültek fel. Beszélt arról is, hogy ha a Miniszterelnökség megkapja a Kúria végzését, azonnal nyilvánosságra hozzák a Századvég tanulmányait – a 30 ezer oldalnyi anyag készen áll erre, mondta.

A főpolgármester és a kormány között a tömegközlekedésről zajló vitáról Lázár azt mondta: ő és Tarlós István a jelek szerint kedvüket lelik abban, hogy időnként megszurkálják egymást, de ami a vita lényegi részét illeti, szerinte lenne fantázia abban, hogy az állam átvegye a fővárostól a BKV teljes működtetését.

Lázár János szerint téved az Európai Bizottság, amikor úgy vélekedik, hogy Paks II. a jelenlegi energiaárak mellett nem fog tudni állami támogatás nélkül működni. Arra a kérdésre, hogy az ügyben tekinthető-e függetlennek egy olyan vállalkozás – a Rotschild-csoport –, amely szerepet játszott a paksi bővítés pénzügyi hátterének megteremtésében, Lázár azt mondta: provinciálisnak tartja a kérdés mögött rejlő megközelítést. A miniszter úgy látja, Magyarország fél éven belül le fogja hívni az erőmű építésére folyósítandó orosz hitel első részletét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik