Közélet

Az EMMI is vizsgálódik a roma önkormányzat projektje körül

860 millió forint elköltését vitatják a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet kapcsán.

Pontosan egy tucatnyi gyanúsnak tartott ügyben vizsgálódik az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Híd a munka világába program kapcsán – adta hírül a Népszabadság. Az ország első foglalkoztatási szövetkezetét 2014 tavaszán alakította meg az Országos Roma Önkormányzat. Akkor Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő volt a testület elnöke, akit a szövetkezet vezetőjévé is megválasztottak.

A szövetkezet az ország leghátrányosabb területein élő, többségében roma munkavállalók felzárkóztatását jelölte meg célként. Az ötmilliárd forintos foglalkoztatási program azonban teljes kudarcot vallott. Az LMP-s Hadházy Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy a rászoruló romák közül senki nem jutott munkához, ugyanakkor számolatlanul költik a milliókat tanulmányokra és beszerzésekre. Farkas próbálta bizonyítani, hogy minden rendben van, de adónyomozók is vizsgálódtak, Balog Zoltán miniszter pedig a tízmilliós nagyságrendű bútorvásárlások és autóbérlések miatt szabálytalansági eljárást indított.

A Népszabadság megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterelnökségi vizsgálati jelentésre hivatkozva számolt be a szabálytalansági eljárások megindításáról. Összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetésről van szó, a szabálytalanságok egy része a beszerzési és közbeszerzési eljárások hibáiból és hiányosságaiból ered, valamint abból, hogy nem tűnik elfogadhatónak az elkészült tanulmányok ár-érték aránya. A legnagyobb tételt, 737 millió forintot azonban az jelenti, hogy a piaci árnál jóval nagyobb, túlzó bért fizettek ki, na nem a munkát kereső romáknak, hanem a projekt előkészítőinek.

Az EMMI arra is kitért, hogy a foglalkoztatási szövetkezet nem lesz képes ellátni előírt tevékenységét. A program folytatása kétséges – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik