Közélet

Népszavazás az olimpiáról és a Városligetről: indul a kampány

Minél több embert szeretnének bevonni a szervezők.

Elindul a népszavazási kampány arról, hogy Budapest lépjen vissza az olimpiai pályázattól, és ne építsék be a Városligetet. Az előbbi ügyben Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa, utóbbival kapcsolatban Karácsony Gergely, Zugló polgármestere adott be népszavazási indítványt – emlékeztet a HVG.hu.

Bár december közepén a Fővárosi Választási Bizottság mindkét kezdeményezésnek zöld utat adott, valaki bíróságon támadta meg az indítványokat, a Kúria döntésének végső határideje január 28. Így még nem biztos, hogy sor kerülhet a népszavazásra, mindenesetre a kezdeményezők megkezdik a felkészülést. Kérdésenként 140 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, hogy meg lehessen tartani a népszavazást.

A beadványtevők megállapodtak, hogy a két ügyet közös kampánnyal segítik, és más szervezetek csatlakozását is várják. Az akció első fázisaként regisztrációs kampányt indítottak és létrehozták a „Hajrá Budapest” Facebook-oldalt. A szervezők célja, hogy minél több ember bevonásával, gerillamódszerekkel és a közösségi média lehetőségeivel élve szerezzék meg a kellő mennyiségű támogató aláírást. Építenének a nemzetközi tapasztalatokra is – ezek azt mutatják, hogy ha a téma kellően érdekes és motiváló, és kialakul a kétirányú kommunikáció lehetősége az önkéntesek és a szervezők között, meglepően sok embert lehet rávenni kisebb erőfeszítések megtételére.

Ezzel párhuzamosan adománygyűjtő kampányt indítanak, a költségekre kisösszegű adományokat igyekeznek gyűjteni. Erdélyi Katalin tavaly már vett részt hasonlóban, az általa is szerkesztett Vastagbőr blog a Kétfarkú Kutya Párttal közösen több tízmillió forintot szedett össze a kormánypropagandával szembeni ellen-plakátkampányra. Ha az aláírásgyűjtés sikerrel jár, feltehetően június elejére írják ki a népszavazást. A szervezők dolga az aláírásgyűjtéssel nem ér véget, a referendumot megelőző egy hónapban a mozgósításra helyeznék a hangsúlyt. Nemrég Hamburgban hasonlóképpen fejezték ki a város lakói, hogy nem kérnek az olimpiából, mert az túl nagy költséggel jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik