Közélet
menekülttábor debrecen (Array)

ET-biztos: a magyar intézkedések célja a menedékkérők elrettentése

24.hu
24.hu

2016. 01. 13. 06:10

A hatóságok által kiváltott menekültellenes közhangulat sem segít a helyzeten – véli Nils Muiznieks.

A magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet – közölte írásos véleményében az Európai Tanács emberi jogi biztosa.

Nils Muiznieks az Emberi Jogok Európai Bíróságának felkérésére, harmadik félként kapcsolódott be két, Ausztriából Magyarországra visszaszállított menedékkérő ügyébe. A lett biztos úgy véli, a magyar hatóságok által elfogadott korlátozó intézkedések célja az volt, hogy elrettentsék a menedékkérőket az országba való belépéstől, és attól, hogy hazánkban nyújtsák be kérelmüket.

Muiznieks kifejtette: Magyarországon túl gyorsan folytatják le a menekültügyi eljárásokat, és azok nélkülözik a megfelelő biztosítékokat. A biztos problémának nevezte a menekültügyi őrizetet, és az annak végrehajtására szolgáló intézményekben uralkodó állapotokat. Azt is hozzátette, hogy a hatóságok által kiváltott menekültellenes közhangulat nem segíti elő a menedékkérők és menekültek társadalmi integrációját.

A biztos hangsúlyozta, hogy a Magyarországra visszaküldött menedékkérők jelentős része őrizetben van, számukra nem állnak rendelkezésre hatékony jogorvoslati lehetőségek. Mindezeknek negatív hatása van a dublini egyezmény értelmében visszaküldöttek befogadási körülményeire.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy miután a magyar kormány biztonságos harmadik országnak minősítette Szerbiát, nagy a kockázata annak, hogy a Magyarországra visszatoloncolt menedékkérőket oda küldik tovább. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.