Közélet

Új rendkívüli jogrendet vezethet be a kormány

A „terrorveszély-helyzet” lehetőséget adna a kabinetnek a törvényektől való eltérésre és a hadsereg bevetésére.

A szükségállapotnál gyengébb, de az általában természeti katasztrófák idején elrendelt veszélyhelyzetnél erősebb felhatalmazást adna a kormánynak az az új jogrend, melyet a kabinet bevezetne az alaptörvényben – tudta meg az Origo. A portál értesülése szerint a tervezetet már a délutáni ötpárti egyeztetésen is tárgyalnák. Ez lenne a hatodik alaptörvény-módosítás azóta, hogy 2011-ben Schmitt Pál akkori köztársasági elnök aláírta az alkotmány helyébe lépő jogszabályt.

Az Origo úgy tudja, hogy a tervezet lehetővé tenné, hogy „terrorveszély-helyzet” esetén a kormány olyan rendeletekkel éljen, melyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggeszti, hatályos jogszabályi rendelkezésektől eltér és más rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A „terrorveszély-helyzet” esetén bevethető lenne a honvédség is, ha a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazása nem elegendő, de az eddigi információk szerint az előterjesztés nem fejti ki, mit jelent az, hogy „nem elegendő”.

A kormány és a kormánypárti politikusok várhatóan a terrorizmus jelentette új biztonsági kihívásokkal indokolják az alaptörvény-módosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik