Közélet

Örökre rács mögött maradnak a romagyilkosok

Helybenhagyta a Kúria a másodfokú döntést és tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok három vádlottját kedden. Mindhárman tényleges életfogytiglant kaptak. Ezúttal tényleg vége: fellebbezésnek nincs helye. A testvérpár még az indoklás előtt elhagyta a tárgyalótermet, kérésükre kivezették őket.

Kedden a négy vádlott közül hárman ültek a vádlottak padjára. A tárgyalás 9 órakor kezdődött, a védők “sorban” megkapják a szót, a másodrendű vádlott ügyvédje már legalább egy órája beszélt, amikor a bírónő leállította mondván, ne ismételje a tényeket. A védő egyébként minden apró részletében megkérdőjelezte a másodfokú eljárást a DNS-mintavétel tekintetében. Ezután folytathatta, ám a bírónő egy kis idő után megint figyelmeztette, “ne ismételje magát, mert mar így is elhúzta az eljárást”. Majd ismét: “most már többször nem figyelmeztetem, elhangzott ez már”. Végül le is állította. Hosszasan beszélt az ügy elsőrendű vádlottja is, fegyvertechnikai kérdéseket feszegetett az üggyel kapcsolatban részletekbe menően.

Az ügyvédek egyébként azt akarták elérni, hogy a Kúria helyezze hatályon kívül a korábbi döntést és kezdjék újra az eljárást.

Mint ismert, a tábla május 8-án hozta meg másodfokú ítéletét, amellyel lényegében – csak úgy, mint most  – helybenhagyta a korábbi döntést, miszerint sohasem szabadulhatnak. Negyedik társukat  13 év fegyházbüntetéssel sújtották. A bíróság csak néhány kisebb súlyú cselekménynél változtatott a minősítésen.

A vádlottak és védőik – ahogy jelen esetben is – azért küzdöttek, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezze a bíróság. Az utolsó szó jogán még áprilisban csak a testvérek akartak beszélni, az elsőrendű vádlott eljárási hibákat említett, a másodrendű pedig azt kérte, hogy egy tisztességes eljárásban, a nagyon súlyos esetekben bizonyíthassa ártatlanságát.

A vádirat szerint három vádlott 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Gyilkos akcióik közben összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt hajítottak el és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

A bíróság kimondta a rasszista indítékot, ahogy azt is, hogy az első három vádlott esetében “van hely fellebbezésnek”, a tábla döntése ezért nem emelkedett jogerőre.

Olvasói sztorik