Közélet

„Azon a gépen utazni, amelyiken Lázár érkezik Brüsszelbe, hogy rémülten…”

Javor-Benedek(210x140)(2).jpg (Jávor Benedek)
Javor-Benedek(210x140)(2).jpg (Jávor Benedek)
Jávor Benedeknek jól indult a napja.

Azon a gépen utazni, amelyiken Lázár érkezik Brüsszelbe, hogy rémülten megpróbálja elmagyarázni az Európai Bizottságnak, hogy Pakssal kapcsolatban minden másképpen van – hát ez a nap is jól kezdődik.

Ezt írta Facebook-oldalán a Párbeszéd Magyarországért politikusa, Jávor Benedek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Brüsszelben mások mellett uniós biztosokkal és magyar diplomatákkal tárgyal. Lázár János a paksi bővítésről is egyeztet Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztossal, hiszen a jelenleg zajló három atomerőművet érintős eljárás közül az egyik pont arra vonatkozik, hogy mennyire felel meg az államilag támogatott beruházás a versenyszabályoknak.

A Népszabadság szerint nem egyszerű technikai egyeztetés lesz, mert Brüsszelnek egyre kevésbé tetszik a módszer, ahogy az Orbán-kormány „megpróbálja utólag hozzáigazítani” a projektet az uniós jogszabályokhoz. A most Lázárral egy repülőn ülő Jávor Benedek korábban a blogján, azt írta, már szinte sajnálja a minisztert, ahogy a nyakába dől

az egész gigászi paksi hazugsághegy, amit összehordtak évek alatt (jó, én is löktem rajta kicsit, hogy könnyebben dőljön).

A PM EP-képviselője az Európai Bizottságtól kapott 200 oldalnyi titkos dokumentum alapján azt írta, hogy

Paks2 kiégett fűtőelemeit – a korábbi kormányzati kommunikációval ellentétben – nem tudjuk majd visszaszállítani Oroszországba, azok tárolása a végső elhelyezést lehetővé tevő lerakó elkészültéig (várhatóan 2050 utánig) az erőmű területén történik majd.

Jávor szerint a finanszírozást érintő minden részletet kitakartak a dokumentumokban,

ami önmagában is megkérdőjelezi, hogy vajon mennyire lehetnek meggyőzőek a feltételek.

Amit mégis közzétettek, az alapján pedig nem irreális feltételezés,

hogy tele lehet még a szerződés ilyen rejtett költségekkel.

Szerinte a 200 oldalból az mindenesetre kiderül, hogy van oka – a jogszerűtlen – paksi titkosításnak, mert minden nyilvánosságra kerülő részlet azt bizonyítja, hogy a paksi bővítés még annál is őrültebb, abszurdabb és károsabb, mint amilyennek gondolták.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik