Közélet

Ha nem ad lejjebb igényeiből a Volán-cég, elveszítheti Szegedet

A későbbiekben is lesz autóbuszos közlekedés Szegeden, de lehet, hogy a város cége nyújtja ezt a szolgáltatást, mert a jelenlegi üzemeltető túl drága ajánlatot tett – írta meg a Világgazdaság. Korábban a Délmagyarország című napilap számolt be róla, hogy a mostaninál csaknem 50 százalékkal többet kérne jövőre a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt. a szegedi önkormányzattól a városi autóbusz-szolgáltatásért. A lap információi szerint
a jelenlegi évi 2,7 milliárd forintos összeget 2017 januárjától négymilliárd forintra emelnék.

Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere szintén nem tudta megmondani, miért kerülne ennyivel többe a szolgáltatás jövőre, szerinte a kiírás nem támasztott a meglévő járműparkhoz képest komoly fejlesztési igényt. Mint mondta, a DAKK-nak a tárgyalási szakaszban van módja felülvizsgálni az ajánlatát, azonban ha ez nem sikerül meg kell nézniük, hogy a város miként tudja olcsóbban ellátni a szolgáltatást. Úgy látja, ennek evidens módja a saját tulajdonú cég megbízása.

Az alpolgármester szerint a közösségi közlekedés nem csak a fővárosban küzd egyre nagyobb problémákkal:  az állami támogatás valamikor városi szinten évi 550 millió forint volt, most 330 millió körül van. Az önkormányzatnak pedig összesen körülbelül kétmilliárd forintot kell biztosítania a közösségi közlekedés működtetéséhez, ez 2010-ben még egymilliárd forint volt.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik