Közélet

Áder néptáncosokkal üdvözölte a diplomatákat

Sem igazodási kényszer, sem külső elvárások vagy múló divat okán nem rombolhatjuk le létünk alapját – mondta a köztársasági elnök a diplomáciai testület hagyományos újévi fogadásán a Művészetek Palotájában.

Köszöntőjében az államfő elmondta: az elmúlt év eseményei sok esetben kikezdték az országok közötti párbeszédet, az új kihívásokra nehezen találtak válaszokat. Nehezen értettük meg egymást, mégis, időnként ráleltünk a közös hangra. 2016-ban erre a képességre nagyobb szükség lesz, mint valaha. A sokféleség egyetemes kincs, és “a velünk született vagy önként vállalt kötődéseink sokfélék lehetnek”.

Az est népzenei programja kapcsán utalt Kodály Zoltánra és Bartók Bélára, akik hittek egy olyan világban, ahol a nemzeti sajátosságok mind megférnek egymással, és bármelyik nélkül szegényebbek lennénk mi mindannyian. Hittek egy olyan világban, ahol mindenkinek fontos a saját döntése, de megbecsüli a másét. Ahol mindenki tiszteli a másik igazát, de ragaszkodik a magáéhoz. Ahol minden egyediség érték, de minden kölcsönhatás természetes.

A bemutatandó műsorra utalva hozzátette: a színpadon a magyar népzene és néptánc elismert és ígéretes tehetségei lépnek fel. Látni fognak apró gyermekeket is, akik még aligha ismernek olyan kifejezéseket, mint “identitás”, “a nemzetek Európája” vagy “sorsközösség”, de minden porcikájukkal ezt sugározzák majd. Hangjukkal, a mozdulataikkal, az ősi rítusokkal az életet ünneplik. A hagyomány, amelyet megelevenítenek, az élet mély szertartásosságáról, ünnepekről és hétköznapokról szól. Magyarul mesél, mégis mindannyiunkról szól – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik