Közélet

Csintalan: Orbán agymenésétől Simicska pártalapításáig

Csintalan Sándor (Csintalan Sándor)
Csintalan Sándor (Csintalan Sándor)
A Mahir-oszlopok ügye nem jogi, hanem nyilvánvalóan politikai kérdés.

Csintalan Sándor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, a miniszterelnöknek, ha valamilyen agymenése van, különösen, ha egy olyan konfliktus van az ügyben, mint a Simicska-Orbán-háború, akkor a hatalom azt mondja: neked véged. Szerinte a baj akkor kezdődött, amikor a kormányfő jelezte: még az a média is sok neki, amelyik ugyan kormánypárti, de valamennyire kritikus. Ha a hatalom nem tudja elviselni a vitát, akkor szembe kell vele szállni – tette hozzá.

Csintalan arról is beszélt, hogy a korábbi felállásban Simicska Lajos és Orbán Viktor között szövetség volt. Soha nem úgy volt, hogy Simicska volt az úr, a vállalkozó politikai szövetségese volt ennek a rendszernek, meg volt győződve róla, hogy Orbán Viktor komolyan gondolja, amit hosszú évekig képviselt, de a médiaügy kezdett egyre büdösödni. Ha most valóban egy bandaháború lenne (ahogy azt az ellenzék állítja – a szerk.) akkor a mostani fejlemények után Simicska fogná a pénzét és a Kajmán-szigeteken lógatná a lábát.

Egy autoriter hatalomnak semmi nem drága, miközben kirabolja az országot. Most ez történik. Ezzel az a baj, hogy alig van esély az ellenállásra. Ha ebben az országban úgy dönt a hatalom, hogy nem tetszik a pofád, akkor elveszik, amid van, és kicsinál. Csintalan ezt azzal magyarázta, hogy a forradalom elkezdte felfalni gyermekeit. Egy miniszterelnöknek szeretnie kell a hatalmat, ám ebből következik, hogy egyszer elkezd félni az az elvesztésétől. Ez az ügy az egóról is szól.

Mint mondta: meg kell teremteni a kormánnyal szembeni konzervatív, nagyon kritikus médiumot. Ő nem hiszi, hogy az lenne a válasz, hogy Simicska Lajos egy pártot alapítson 2018-ig, egyelőre olyan sincs a politikai palettán, amely mögé be lehetne állni. Korábban Csintalan a kormányfővel szemben megfogalmazott ügynökvádról azt mondta, ő nem Simicska magyar hangja, a vállalkozó vele sem oszt meg minden információt, de Simicska nem hülye. Az újságíróvá vált egykori szocialista politikus már akkor rossz iránynak nevezte, ami a média, Paks, a külpolitika területén történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik