Közélet

Már nem Orbán a második legkorruptabb politikus

A magyar kormányfőt letaszították a dobogóról.

A szervezett bűnözés és korrupció kutatásával foglalkozó nemzetközi szervezet, az OCCRP ismét kiosztotta „Az Év Embere” díjat a világ legkorruptabb politikusának. A montenegrói és a macedón kormányfőt, valamint az azeri elnököt választották 2015-ben Európa három legkorruptabb politikusának 2015-ben – írja a Világgazdaság Online.

Az OCCRP indoklása szerint Milo Djukanovicsnak már kijárt ez az “elismerés”, nem csak a tavalyi évért, sokkal inkább életműdíjként. Mint írták, Vlagyimir Putyinon kívül senki más nem tudott egy annyira korrupción és szervezett bűnözésen alapuló államot kiépíteni, mint ő. A dobogóra rajta kívül Ilham Alijev azeri elnök és Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök került.

Mint korábban megírtuk, tavaly az OCCRP az „elismeréssel” szintén Putyin egész életművét díjazta. Döntését azzal indokolta, hogy az orosz elnök sikeresen ötvözte a hidegháborús mentalitást a modern szervezett bűnözés stratégiáival. Az állami hátterű pénzmosás bevételeit a Putyin-párti külföldi politikusok támogatására fordítják – írták. A második helyezett tavaly Orbán Viktor lett, mögötte akkor Milo Djukanovic montenegrói kormányfőnek sikerült felkerülnie a képzeletbeli dobogóra.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik