Közélet

Perrel fenyegetőzik a katolikus egyetem, mert megkérdezték, mennyit keresnek a hökösök

A Pázmány az egyházi státuszára hivatkozva nem akar nyilatkozni a kifizetésekről, pedig ők is közpénzzel gazdálkodnak.

Nemlétező egyházi privilégiumokra hivatkoznak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen – írja az Átlátszó Oktatás. A blog arra lett volna kíváncsi, mennyit keresnek a hallgatói önkormányzat tisztségviselői, de az intézmény vezetése arra hivatkozva utasította el a kérdést, hogy ők katolikus egyetem, így nem tartoznak az információszabadságról szóló törvény hatálya alá.

A blog által megkérdezett jogász szerint ugyanakkor nem befolyásolja az egyházi státusz azt, hogy a gazdálkodási adatok nyilvánosak-e vagy sem, mert minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni az Alaptörvény szerint. Az Átlátszó Oktatás a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál kezdeményezett eljárást.

Megkeresték az egyetem hallgatói önkormányzatát is annak Facebook-oldalán keresztül, mivel a testületnek nincs honlapja. Itt először azt a választ adták, hogy

A Rektor Atyával együtt mi sem óhajtunk válaszolni az Ön és az Ön által képviselt társaság bármely tagjának kérdésére!

A blog szerzői ezután azt kérték, hogy legalább nagyságrendileg árulják el, mekkora kifizetések vannak, mire még agresszívebb hangnemben válaszoltak:

A válasz véleményünk szerint egészen egyértelmű volt: NEM ADUNK KI INFORMÁCIÓT! (A kérdés átfogalmazása pedig olcsó trükk)

Arra a kérdésre, hogy ki adta a választ, a HÖK részéről azt írták, hogy „nem célszerű” az elnök nevében „kiállítani a nyilatkozatot, hacsak nem szeretné, hogy egy személyiségi jogi pert vonjon maga után e cselekménye”. Hozman Brigitta, a hallgatói önkormányzat elnöke telefonon azt mondta: nem szeretne egyebet közölni, amit a Facebookon is válaszoltak.

Ha az adatok kiadásáért indított hatósági eljárás nem jár sikerrel, a blog bíróságra viszi az ügyet. Korábban az Átlátszó Oktatás érte el a bíróságon, hogy kimondják: a hallgatói önkormányzatok közfeladatot látnak el, így a kifizetések közérdekből nyilvános adatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik