Közélet

Pert indítanak, hogy Hóman Bálintot vegyék vissza a Magyar Tudományos Akadémiába

Pert indít Hóman Bálint akadémiai tagságának posztumusz visszaállításáért a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ellen január 4-én Varga István ügyvéd, volt MDF-es, majd fideszes parlamenti képviselő, aki ezt kedden Székesfehérváron, a néhai politikus születésének 130. évfordulóján rendezett megemlékezésen, “lélekszobor-avatáson” jelentette be.

Az egykori történész, a Horthy-korszak oktatás- és vallásügyi minisztere nevét viselő alapítvány által szervezett eseményen, 70-80 ember előtt Varga István emlékeztetett arra, hogy perújítási kérelmét követően, március 6-án a magyar törvényszék jogerősen felmentette Hómant a háborús bűntett vádja alól.

Mint mondta, Hóman Bálintot mint tudóst az MTA alapszabályának törvénytelen módosítása után zárták ki az akadémiai tagok sorából.

Azt mondta Bárdossy László (1890-1946) egykori magyar miniszterelnök lesz a következő, akinek a felmentését fogja kérni a magyar bíróságtól, miután a népbíróság szerinte jogszerűtlenül halálra ítélte.

A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány az ünnepséget a Bartók Béla téren rendezte, azon a helyen, ahol az Igazságügyi Minisztérium tizenötmillió és a helyi önkormányzat kétmillió forintos támogatásából állított volna szobrot névadójának.

A székesfehérvári baloldal és magyarországi civil szervezetek többszöri tiltakozását követően december 4-én Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a szobor felavatásának leállítására szólította fel Magyarországot. D

ecember 7-én levélben tiltakoztak Orbán Viktor miniszterelnöknél az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői, majd december 9-én az Amerikai Magyar Koalíció és a Lantos Alapítvány elnöke tiltakozott a Hóman-szobor ellen.

December 11-én Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester “az ország és a város érdekeit szem előtt tartva” arra kérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását és kérte, hogy a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kaptak, fizessék vissza.

December 13-án több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanuka-ünnepségen, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen. Az eseményen részt vett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Ira Forman, az Egyesült Államok kormányának antiszemitizmus elleni megbízottja, Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, valamint Michael Horler, Kanada nagykövetének helyettese.

December 15-én a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás. A kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal.

A székesfehérvári közgyűlés december 18-i ülésén bejelentették: az alapítvány elállt tervétől, hogy szobrot emel névadójának, és erről levélben tájékoztatta Székesfehérvár polgármesterét. A testület tudomásul vette a döntést, majd hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrásnak és a szoborállítás támogatásának visszavonását jelentette.

Kováts Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke akkor azt mondta, Hóman Bálint tisztelői az idén is megemlékeznek a politikusról, és születésének 130. évfordulóján, december 29-én fejet hajtanak “nem bronzból, hanem lélekből készített” szobra előtt.

Lélekszobor alatt valószínűleg ezt érthetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.