Közélet

Újabb részletek derültek ki a norvég-magyar alkuról

Megjelentek a Magyar Közlönyben a norvég támogatások 2009-14-es időszakra vonatkozó végrehajtásának módosításai – vette észre a hvg.hu. A módosítás értelmében a nemzeti kapcsolattartó az eddigi Nemzeti Fejlesztési Ügynökség helyett a Miniszterelnökség lesz, a Lázár János vezett tárcával egyeztetve válsztják ki a civil szervezetek támogatási programjának alapkezelőjét is.

A módosításokról levélben egyezett meg november 24-én Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Anders Erdal, a norvég külügyminisztérium főigazgató-helyettese.

A norvég kormány december 9-én oldotta fel a támogatási pénzek befagyasztását. Vidar Helgesen, Norvégia EU-ügyi minisztere az oslói parlamentben azt mondta, hogy azért tettek így, mert a magyar kormány garanciát adott, hogy békén hagyják a civil szervezeteket.

A novemberi egyezség csak a 2007–2013 közötti pályázati programok függőben maradt forrásaira vonatkozik, arról továbbra is vita van a norvégokkal, hogy a 2014–2020-as időszak norvég támogatásainak elosztását ki végezhesse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik