Közélet

Gyurcsány tudja, kivel lenne verhető Orbán

A volt kormányfő nem árulja el, ki a miniszterelnök-jelöltje, de azt igen, hogy hitelesen képviselné a balközép, centrista programjukat.

A DK elnöke hisz abban, hogy 2018-ban más pártokkal együtt kormányt alakíthat. Ezt azért nem tartja kincstári optimizmusnak, mert az elmúlt 25 évben Magyarországon már minden megtörtént, volt már magabiztos Orbán Viktor, 2002-ben mégis elbukta a választást.

A politikában két és fél év nagyon hosszú idő.

Gyurcsány Ferenc a Népszavának azt mondja, neki már megvan, hogy ki lehetne a baloldal hiteles és erős miniszterelnök-jelöltje, de nem árulja el a nevét. Ő egy demokratikus köztársasági kormányt akar olyan miniszterelnökkel, aki a balközép, centrista programjukat hitelesen képviselné. A mérsékelt politika pártján áll, nem forgatná fel a világot. Ráférne, de a választóik a lassúbb tempót szeretik.

A nemzet számunkra nem azt jelenti, hogy piros-fehér-zöld trikolórba csomagoljuk magunkat, hanem azt, hogy együtt maradunk, ennek erős a szociális tartalma. Az emberek életébe viszont nem akarunk beavatkozni, Kövér Lászlóként megmondani, hogyan éljünk, ebben a tekintetben szabadelvű a DK programja. Amikor viszont hiszünk abban, hogy a gazdaságban mégis a piac, a verseny a legfontosabb, akkor ez nyugat-európai értelemben konzervatív.

A baloldali, konzervatív besorolásról a volt kormányfő azt mondja, Magyarországon sok tekintetben megfordultak a szerepek.

Míg a baloldal a nyitottabb, reformpártibb, az új világot jobban értő, a Fidesz az államban hívő, régi megoldást szorgalmazó, sokak fejében kvázi baloldali programot megvalósító párt.

Szerinte a baloldalisághoz például tudni kell, hogy egyedül nem boldogul az ember. Magyarországon divat a baloldaliságról vitatkozni, de ez általában a baloldal belső harcairól szól, amit ő szellemi tunyaságnak, gyengeségnek gondol. Szerinte a baloldali pártokban sok kitűnő politikus van, de amíg nem szervezik meg “a középtől balra, illetve a szabadelvű világ felé lévőknek a csapatát”, addig a választók nem fogják érezni, hogy esélyes kihívói a Fidesznek.

A Fidesz nem teljesítménye, hanem a félelemre építő tisztességtelen politikája sikeressége miatt vezeti fölényesen a népszerűségi listát.

Bibó óta tudjuk, hogy Közép-Európa nyomorúsága az a nemzeti lét elvesztésével kapcsolatos félelem. Minden politikusnak el kell döntenie, hogy erre a félelemre épít, vagy megpróbálja bátorítani az országot.

Gyurcsány tudja, hogy amit ők képviselnek ezekben a szimbolikus ügyekben, annak nincs többsége, de saját népszerűségük növeléséért sem állna a másik oldalra. Adóügyben, nyugdíjügyben, egészségügyben köt kompromisszumot, a halálbüntetés kérdésében, az emberi méltóság, a szabadság ügyében nem.

Függetlenül attól, hogy a többség mit gondol.

A DK februárra elkészülő programjában vitát kezdeményeznek több olyan szakpolitikai kérdésben, amit korábban mozdíthatatlannak tartottak, egyebek mellett alapnyugdíjat és munkanyugdíjat ajánlanak, az oktatásban pedig azt, hogy az iskolafenntartás az államnak kötelessége, az önkormányzatok számára viszont lehetőség. Gyurcsány nehezen tudja eldönteni, ezek a kérdések érdeklik-e a választókat vagy mindent elfed a menekültügy, a korrupció, a politikai vita. Ha Orbán Viktor a menekültügyet a következő választásokig napirenden tudja tartani, akkor kutya nehéz dolguk lesz. A választók túlnyomó többsége e kérdésben az ő megközelítését támogatja – ismeri el.

Gyurcsány Ferenc az uniós Altus-ügyről azt mondja, ha tiltott pártfinanszírozás, hogy az adózott pénze egy részét, ellenőrzött módon a pártjának adja, akkor a parlament is “tiltott pártfinanszírozás bűncselekményébe keveredett”, mert a pénz több mint felét az Országgyűléstől kapta. A pártelnök abban bízik, hogy a demokratikus oldal legnagyobb politikai közössége 2016 végére a DK lesz, amit ő már most is erősnek tart. Szerinte pártja “világosan beszél az élet nagy dolgairól” és karakteres a vezető csapata. Azt is reméli, hogy az országnak a 2016-os év jó lesz, mert nem úgy akarja megverni a Fideszt, hogy közben tönkremegy Magyarország. Neki nem okoz rossz érzést, ha a Fidesz olykor előáll egy jó javaslattal. Szeretné, ha jövőre is lenne ilyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik