Közélet
Trócsányi László (Array)

Trócsányi a magyar kormány bátor döntéséről

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 12. 27. 12:51

Az igazságügyi miniszter szerint a jövő év második felében dönthet az Európai Bíróság a kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről.

Trócsányi László a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, miután szeptemberben megszületett a kötelező betelepítési kvótarendszerről az uniós határozat, a kormány szakvéleményt kért az Igazságügyi Minisztériumtól. A tárca véleménye az, hogy a határozatnak számos formai és tartalmi hibája van. A miniszter a kereset benyújtását bátor döntésnek nevezte. Bár azzal több tagállam is egyetért, mások “nem szólaltak meg”.

Szlovákia is benyújtott egy hasonló keresetet – a két ország egyeztetett is az ügyben -, de Trócsányi László szerint Magyarország jogilag más helyzetben van, hiszen az országon áthaladó 380 ezer ember, illetve a velük kapcsolatos eljárások lefolytatása rendkívüli terhet jelentett a közigazgatásnak. Ezért Magyarország a határozat megsemmisítésére irányuló elsődleges kereset mellett – annak elutasítása esetére – egy másodlagosat is benyújtott, amelyben annak kimondását kérik, hogy a Magyarországra vonatkozó kvóta nem alkalmazható – tette hozzá.

A tárcavezető szerint jövő év második felében születhet döntés a magyar kereset ügyében. Az precedens értékű döntés lesz, ami azt is megmutatja majd, hogy a jog milyen szerepet játszik az unión belül, illetve az Európai Bíróságot mennyire a jog vezérli. Szerinte a kvótahatározat már megbukott a gyakorlatban, hiszen a tervek szerinti 160 ezer ember áttelepítéséből mindössze 118 ember áttelepítését hajtották végre.

Trócsányi László kitért a magyar jogászképzés helyzetére is. Mint mondta: a kormány egyértelműen letette a voksát amellett, hogy nem tömeges, hanem magas színvonalú jogászképzés kell. 2016-ban 500 millió forintot bocsátanak a jogi karok rendelkezésére tehetséggondozásra. Emellett nemzeti ösztöndíjprogramot kell indítani, támogatni kell az idegen nyelvű képzést és a jogklinikákat, vagyis mindazt, ami azt sugallja a fiataloknak, hogy maradjanak itthon, hiszen itt is van lehetőségük karriert csinálni – mondta a miniszter.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hands touching global connection and icon customer networking data exchanges on glitter bright lights colorful background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.