Közélet

A kormány szerint tényleg működnek a reformjai

reformok (Array)
reformok (Array)
2016-ban csökken a személyi jövedelemadó, emelkednek a bérek és átalakítják a családi otthonteremtési kedvezményrendszert - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba azt mondta, 2016 az adócsökkentés éve lesz, január 1-jétől 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó, 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertéshús, valamint a lakásépítés áfája. Emellett 10 ezer forintról 12 500-ra nő a kétgyermekes családok gyerekenkénti adókedvezménye, így 60 ezer forinttal is nőhet egy család éves bevétele. A családi adózás beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a kormány számításai szerint 2011 és 2016 között mintegy 1300 milliárd forint maradhat a családoknál.

A diákigazolvány, jogosítvány, személyi igazolvány és lakcímkártya, illetve az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása ingyenessé válik. Bruttó 111 ezer forint lesz a minimálbér és 129 ezer forint a garantált bérminimum. Ez 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelent a minimálbérnél, ekkora növekedés 13 éve nem volt. Nő a közszférában dolgozók bére, a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknál az idei 30 után jövőre 5 százalékkal lesz nagyobb a fizetés, 15 százalékkal növekszik a felsőoktatásban dolgozók bére. Emellett 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közölte, hogy jövőre átalakítják a családi otthonteremtés kedvezményeinek rendszerét. 27-ről 5 százalékra csökken az új lakások, házak építésének áfája, ha valaki maga építi fel otthonát, 5 millió forintig az áfát is visszakaphatja. A családi otthonteremtési kedvezmény keretében egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyereknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint támogatást adnak, utóbbi esetben egy ugyanekkora összegű, 25 éves futamidejű maximum 3 százalékos kamatozású hitelt is igénybe vehetnek. Ennek feltétele a büntetlen előélet, valamint az, hogy a vállalt gyermekek szülei házasságban éljenek, de egyedülálló szülő is kérheti a támogatást. Hozzátette: azok is kérhetik a támogatás, akiknek már megszületett a gyermeke, azzal a feltétellel, hogy ha korábban kaptak már hasonló segítséget, akkor annak összegét le kell vonni a mostaniból – tette hozzá.

A családok ismét előrébb léphetnek

Ezt már a Fidesz tudatta. A párt elsőként reagált Dömötör Csaba és Tuzson Bence sajtótájékoztatójára. A frakció megismételte, hogy januártól tovább csökkenek az adók, életbe lép az otthonteremtési program és folytatódnak a béremelések a közszférában. A magyar családok 2016-ban ismét előrébb léphetnek. A Fidesz tudatta, ahogy vállalta, teljesíti; minden erejével segíti a dolgozókat, a gyermeket nevelőket és az otthonteremtőket.

A baloldal ezzel szemben kormányzása alatt sorozatos megszorításokkal sújtotta a családokat, megduplázta a munkanélküliséget, emelte az adókat, csökkentette a fizetéseket, eltörölte az első Orbán-kormány alatt bevezetett családi adókedvezményt és az otthonteremtési támogatásokat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik