Közélet
AppleMark

Lázár: azoknak is lenne mit tanulniuk, akik ma a politikában vannak

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 24. 06:25

Több Magyarországot és kevesebb Brüsszelt akarunk, fogalmazott a Népszava csütörtöki számában megjelent interjúban a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mint Lázár János mondta, a következő tíz év legfontosabb kérdése Magyarország szempontjából éppen az, mennyire képes a függetlenségét megőrizni. “Ez a Fidesz politikájának lényege, ezen a szemüvegen keresztül tekintünk mindenre”, jegyezte meg.

Félreértés ne essék, mi nem akarjuk az integrációt tovább mélyíteni. Szempontunkból az EU elsősorban gazdasági érték- és érdekközösség, nem politikai. Most pedig politikai értékeket akarnak ránk kényszeríteni.

Bevándorlók, külhoniak

Hozzátette, “erről nem volt szó 2004-ben”, hiszen “az EU alapszerződésében vannak elvek a politikai együttműködéssel kapcsolatban, de szó nincs bevándorlókról”.

Lázár János megjegyezte: Magyarország különleges helyzetben van; “ha munkaerőre vagy járulékfizetőkre van szükségünk, akkor Kárpátaljáról vagy Délvidékről hívhatunk haza magyarokat. Nem kell, hogy egy nagy tömegű bevándorlócsoport befogadásának társadalmi és kulturális kockázatát vállaljuk. Hiszen a külhoni honfitársainkkal nyelvi és kulturális különbségek nincsenek: ők mi vagyunk.”

Az uniós betelepítési kvóta kapcsán úgy nyilatkozott, “ha egyszer ezt a kaput kinyitjuk, soha nem lehet becsukni”, s “ha a betelepítettek száma évről évre növekszik, amivel egyenes arányban a hazai társadalomban lévő feszültség is fokozódik, lényegesen kisebb lesz a mozgásterünk, de annál nagyobb a baj”.

Társadalmunk nemet fog mondani, hogy befogadjon Németországból Magyarországra áttett bevándorlókat. Van nálunk is elég rászoruló ember, ha segítünk, akkor őket kell támogatnunk.

Profik kellenek

A kormányzatban és a politikai családunkban profikra van szükségünk, ezért fontos a saját politikusképzésünk, mondta.

Vissza kell találnunk a fiatalokhoz, helyet kell adnunk nekik, magunk mellé kell vennünk a nemzetben gondolkodó, vidéki, tehetséges új generációkat, majd arról beszélt, azoknak is lenne mit tanulniuk, akik ma a politikában vannak, például a régi Bibó-szakkollégistáktól.

Szavai szerint a Fidesz egyik legnagyobb eredménye a politikai rendszer és osztály átalakítása, “az, hogy a kisebb parlamenttel a változást magunkon kezdtük”; mint mondta, a jövőben a múlt régi érdekeinek megtörése nagy vitákat hoz még.

Amellett, hogy a kormány ügyeit szervezem, az ország és talán Közép-Európa legtapasztaltabb politikusa mellett dolgozhatom, amiből mindennap tanulok. A magyar állam működéséről, vagy arról, hogyan kell kormányozni egy tízmilliós országot – talán nagyképűség nélkül mondhatom -, csupán néhány ember tud komolyan valamit. 2018-ra talán közéjük kerülhetek..

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.