Közélet

Jobbik: a kormánynak ebbe bele kell buknia

A párt szerint gengszterfilmekbe illő, amit az étolajáfa-csökkentés ügyében hallani.

Apáti István, a Jobbik alelnöke szerint a kormány működését az jellemzi, hogy “mindennek és mindenkinek megvan az ára”. Azt kérdezte, hogyan fordulhat elő, hogy egy informatikai cég vezetője “köldökzsinór szerepét tudja betölteni” egy amerikai étolajgyártó cég, egy kedvezményezettként megjelölt alapítvány és a kormány között egy súlyos korrupciós ügyben – idézi az MTI.

A férfival kapcsolatban, aki az ügyészség szerint azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését, Apáti István felvetette:

 lehet-e köze az egészhez a CBA-nak, amelynek egyik résztulajdonosa az érintett, s megalapozottak-e “a pletykánál erősebb állítások”, hogy a Századvég Alapítványt juttatták volna tekintélyes összeghez.

Bírálta, hogy nem tudni, kik szerepelnek az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, érintett-e Vida Ildikó korábbi NAV-elnök és munkatársai vagy Habony Árpád. Súlyosabb kérdésnek tartotta, hogy kik azok, akik kormánytagként információkat kaptak “a köldökzsinórtól” arra vonatkozóan, hogy kell-e és mikor csökkenteni az étolaj áfatartalmát. Ha igazak a feltételezések, akkor ebbe a kormánynak bele kell buknia – összegzett Apáti István.

Amikor az egészségügy helyzetéről kérdezték, Apáti azt mondta: a kérdésben egy egészségügyi kerekasztal létrehozását javasolta, mert ahol ennyi az adó, ott lenne pénz az ágazatra, “csak nem kellene ellopni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik