Közélet

Publicus: decemberre megtorpant a Fidesz erősödése, a többi párt is stagnál

Az elmúlt hónapok lassú változásai után befagyni látszik a pártok támogatottsága. A Fidesz több hónapnyi növekedés után ebben a hónapban stagnálásba váltott, és nem nőtt tovább. Mindemellett a a Jobbik szavazók számának, csökkenése is megállt, és a párt támogatottsága továbbra is mélyponton van – derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

Mint írják, a Fidesz támogatóinak aránya a novemberi mérésükhöz képest változatlan, továbbra is 25 százalék. A párt az elmúlt négy hónapban folyamatosan, havi egy-egy százalékpontot növekedett a nyári mélypontról és a korábban elvesztett szavazóinak kb. 35-40 százalékát szerezte vissza – ez a növekedés torpant most meg. Ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz szavazóinak 69 százaléka menne el voksolni.

Befagytak decemberre

Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt hónapban egy százalékpontot csökkenve, 10 százalék. A pártot az elmúlt három hónapban 11 százalékon mérte a Publicus Intézet, a mostani változás hibahatáron belüli. Az MSZP szavazói továbbra is a legaktívabbak, 78 százalékunk elmenne szavazni.

A Jobbik szavazóinak aránya a múlt hónapban csökkent a választások utáni mélypontjára ezzel körülbelül 300.000 szavazót vesztve a választások utáni csúcspontjáról – emlékeztet a Publicus. A Jobbik támogatóinak aránya a decemberi felmérés szerint változtatlan maradt, 12 százalék, szavazóik mindössze 60 százaléka jelenne meg az urnáknál, ha most vasárnap kellene voksolni.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 2 és 5 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik