Közélet

Menekült már nincs, válsághelyzet még mindig van

Pedig a törvényi feltételek már nem állnak fenn.

Magyarországon most is tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van érvényben, miközben a déli határzár létesítése óta ennek nincs oka – írja a HVG.hu.

A portál a Rogán Antal felügyelte Kormányzati Tájékoztatási Központhoz fordult, ahonnan azt a választ kapták, hogy „a válsághelyzet azért szükséges, mert 2015. szeptember 15. és 2015. október 14. között a magyar határt – Szerbia és Horvátország felől – összesen 177 182 fő lépte át”, noha most december van. A védelmet azért kell fenntartani, mert „határainktól délre naponta tízezrek áramlanak az Európai Unió országaiba” – közölték.

A törvényben viszont pontosan meghatározták, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet akkor rendelhető el, ha a menedékkérők száma meghaladja a jogszabályba foglalt mennyiséget, illetve a tranzitzónákban tartózkodók száma elér egy adott mértéket, vagy ha valamilyen migrációs helyzettel összefüggő körülmény miatt valamely település közbiztonsága veszélyben van. A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, Zádori Zsolt szerint most már egyik feltétel sem stimmel, épp a kormány számolt be arról, hogy heti néhány tucatra apadt a menedékkérők száma és semmilyen rendkívüli körülmény nem alakult ki.

Ugyanakkor a válsághelyzetre való hivatkozással húsz állami szerv – többek közt a rendőrség, a nemzetbiztonság, a TEK, a katasztrófavédelem és a NAV – a közbeszerzési és versenyszabályokat kikerülve folytathat le beszerzéseket. Emellett a kormány továbbra is folytatja kommunikációs kampányát, amely miatt nem mondhatja ki, hogy már nincs is válsághelyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik