Közélet
Budapest, 2015. november 28.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vitaindító előadást tart a párt országos választókerületi elnöki értekezletén a budapesti Best Western Hotel Hungáriában 2015. november 28-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gyurcsány ingyen vagy majdnem ingyen szórná az internetet

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 11. 14:43

Gyurcsány Ferenc az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-képviselőcsoportjának Európa és Magyarország esélyei a digitális versenyben című pénteki konferenciáján mondott nyitóbeszédet. A Demokratikus Koalíció digitális Magyarországot, digitális rendszerváltozást szeretne és alapjoggá tenné az internetelérés lehetőségét – mondta a párt elnöke.

A politikus szerint ingyenesen vagy jelképes összegért kell mindenki számára biztosítani legalább egy olyan sávszélesség elérését, amelyik alkalmas arra, hogy a felhasználók megnézhessék leveleiket vagy betölthessenek egy híroldalt. 10-15 év alatt általánossá lehet tenni, hogy valamennyi településen megjelenjen a szélessávú elérés lehetősége, a köztereken és a közösségi közlekedés járművein legyen ingyenes wifi – jelentette ki.

Hittan helyett gépírás, felnőtteknek seniornet

Gyurcsány Ferenc nem ért egyet azokkal, akik szerint a gyermekeknek ma már nem kell megtanulni kézzel írni, de azt javasolta, hogy a hittan és erkölcstan órák helyett kötelező tantárgyként vezessék be a gépírás oktatását. A DK elnöke kiemelte: sokan nem birtokolják a digitális tudást, ezért értelmes elképzelésnek nevezte, ha a felnőttképzésben egy mindenki számára elérhető “seniornet” digitális programot indítanának.

Az élet egyéb területeire áttérve azt mondta, hogy az ügyintézés során egyedül a házasságkötés során kell megkövetelni a személyes jelentétet, ezt leszámítva minden más ügyet lehessen otthonról elintézni. Az elektromos szavazások, népszavazások magyarázata szerint egyfelől töredékébe kerülnek a jelenlegi papír alapú voksolásoknak, másfelől elektronikus úton sokkal több kérdésben lehetne kikérni az emberek véleményét.

Ma már nincs technikai akadálya, hogy valamennyi egészségügyi adatot biztonsággal őrizzenek, az orvosok pedig hozzáférjenek a teljes kórelőzményhez – mondta. Hozzátette, ha viszont egy kormánynak akkora a hitelessége, mint a mainak, akkor az emberek félnek attól, hogy felhasználják ellenük ezeket az adatokat. Véleménye szerint ezért egy, a “jelenleginél nagyobb közbizalmat élvező” kabinetre és egy attól független garanciális ellenőrzési rendszerre lenne szükség, amelyik megakadályozza, hogy a kormány felhasználhassa az állampolgárok adatait.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.