Közélet

Terrorveszély miatt ekézi Kósa javaslatát a Fradi elnöke

A Fidesz frakcióvezetője enyhítene a focimeccsek biztonsági besorolásán. Kubatov Gábor, aki mellesleg a párt igazgatója, támadja a tervet.

Nem ért egyet Kubatov Gábor, az FTC elnöke (mellesleg a Fidesz pártigazgatója) azzal a törvényjavaslattal, amelyet Kósa Lajos, a párt frakcióvezetője jegyez és a futballstadionok beléptetési szabályzatait enyhítené. A javaslat szerint a jövőben nem lennének „fokozott biztonsági kockázatú” mérkőzések, ez a kategória megszűnne, normál és kiemelt kategóriába sorolnák a meccseket – írja a Népszabadság.

Azt, hogy melyik mérkőzés milyen kockázati besorolású, egy minősítő bizottság állapítaná meg, amelybe az ORFK, a katasztrófavédelem, a sportpolitikáért felelelős miniszter és a sportági szakszövetség delegálna szakértőket. A normál besorolású meccseken nem lenne kötelező beléptetőrendszer alkalmazása, a kiemelteknél viszont névre szóló beléptetést kell alkalmazni. A módosítással feltehetően a meccsek nézőszámát szeretnék feltornászni, miután a kemény mag a szigorú beléptetés miatt bojkottálta a mérkőzéseket.

Kubatov Gábor viszont egyebek mellett azzal érvelt a javaslat ellen, hogy ha nem vizsgálható egy normál meccs esetében, hogy valóban a jegyvásárló akar-e belépni, akkor a terroristák és a bűnözők sem lesznek kiszűrhetők. Emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban Franciaországban és Németországban is terrorcselekményeket terveztek stadionokban. Kósa törvénytervezete ráadásul szembe megy azzal az európai trenddel, amelyben a stadionbiztonsági rendszerek erősítése van napirenden, és lehetetlenné teszi azok kiszűrését, akiket bírósági ítéletben tiltottak ki sportrendezvényekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik