Közélet

Komoly válságban lehet az Iszlám Állam

A dzsihadistákat támogató szíriaiak kevésbé tudják pótolni a terrorszervezet kiesett bevételeit, ezért sem engedik el a civileket a bombázás alatt álló Rakkából.

A terrorszervezet által meghirdetett kalifátus omladozóban van. Azok a területek, ahol az Iszlám állam a lakosság támogatását élvezte, talán először gyengülni látszik. A kifizetetlen katonák gyakran dezertálnak, mert a gazdasági háttér alaposan megroggyant az olajszállítási útvonal elvágásával – írja a Guardian.

Mindezek ellenére a légi csapások sem tudták még térdre kényszeríteni a szervezetet és még mindig komoly katonai erővel rendelkezik Irakban és Szíriában, és keresi az alkalmat, hogy lecsaphasson ellenségeire, az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Frontra és Bassár el-Aszad kormányerőire.

Német Tornado is harcba indult (TI / EPA / Carsten Rehder)
Német Tornado is harcba indult (TI / EPA / Carsten Rehder)

A terrorszervezet fővárosának számító Rakkából Törökországba menekült túlélők szerint a városban szinte kibírhatatlan az élet. Az Iszlám Állam koalíciós ellenfelei éjjel-nappal bombáznak, míg a terrorszervezet tagjai senkinek nem hagyják, hogy távozzon. Egyrészt a civil halottak jól szolgálják a saját propagandájukat, másrészt a megroppant gazdasági helyzetüket a lakosok megadóztatásából igyekeznek pótolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik