Közélet
Debrecen, 2015. szeptember 6.
Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, miután átvette a Debreceni Egyetem díszdoktori címét az intézmény tanévnyitó ünnepségén a Fõnix Csarnokban 2015. szeptember 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A leégés után Mocsai 30 milliárdos kampuszt kap

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 12. 05. 13:46

A kormány döntött: 2018 szeptemberére több mint százezer négyzetméteres területen épülhet meg a Testnevelési Egyetem új kampusza.

Az Alkotás utcai oktatási intézmény, valamint a Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) fejlesztéséről hozott kormányhatározatot Szabó Tünde ismertette. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára azt mondta, a kormány az elmúlt években több sikeres programot indított a sport, mint stratégiai ágazat, területén. A folyamatnak egyik legfőbb állomása a Testnevelési Egyetem fejlesztése, hiszen az intézmény az élsportolók fejlődésének, a gyermekek sportolásának, az egészséges életmódra nevelésnek az alappillére. Az új kampuszt a TF jelenlegi területén, az OSEI felszabaduló épületeivel kiegészülve és a Csörsz utcai sporttelepen alakítják ki. A teljes beruházás az előzetes kalkulációk szerint mintegy 30 milliárd forintba kerül majd – közölte Szabó Tünde.

Az egyetem rektora felhívta a figyelmet, hogy az idén novemberben fennállása 90. évfordulóját ünneplő TF a világ legrégebbi és legsikeresebb mozgáskultúrával foglalkozó egyeteme, de létesítményeiben 19-20. századi körülmények uralkodnak. Mocsai Lajos szerint a tanintézmény hagyományai, a magyar sportszakemberképzésben betöltött szerepe, a magyar nemzet rossz fizikai és egészségi állapota, az egyetem célfilozófiája és az iránta támasztott követelmények megkövetelik, hogy olyan, Európában egyedülálló oktatási központ jöjjön létre, amely a világban is csak a tokiói sportegyetemhez hasonlítható.

A nemrég leégett csarnok helyére 50 méteres fedett uszoda, a Csörsz utcai sporttelep BAH csomópont felőli oldalán multifunkcionális sportcsarnok épül majd. A létesítmény nyolcszintes lesz, ebből kettőt a felszín alatt alakítanak ki. A mélygarázsokban a környékbeliek autói is helyet kaphatnak – tette hozzá a rektor, aki kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Csörsz utcai sporttelepet a szomszédos park terhére 2500-3000 négyzetméterrel kibővítik, de Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterrel megállapodtak, hogy a közelben hasonló méretű zöldfelülettel kárpótolják a környéken lakókat.

A 25 méteres uszoda és a tanmedence is megújul. A tervek szerint az egyetem főépülete az OSEI területén lévő, szerkezetkész állapotban lévő nagy épületben, az egyes tanszékek, a sportági intézetek, az újonnan létrehozandó sporttudományi labor, valamint a legális teljesítményfokozó és táplálék-kiegészítő szereket bevizsgáló laboratórium a Hauszmann Alajos által tervezett kisebb műemlék épületekben kap helyet.

Szabó Tünde beszélt arról is, hogy szintén kiemelt hangsúlyt kap a sportegészségügy fejlesztése. A kormány úgy döntött, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézetnek – közismertebb nevén a Sportkórháznak – a világszínvonalú magyar sporteredményekhez méltó, a kor követelményeinek megfelelő, minden igényt kielégítő helyet biztosít a jelenlegi, több mint százéves műemlék épületek helyett. Az OSEI új helyszíne ad majd otthont egyebek mellett a sportolók járó- és fekvőbeteg-ellátásának, a sportsebészetnek és a rehabilitációnak, a szűrővizsgálatoknak és egyéb, nem betegellátó feladatoknak. Az új helyszínéről december 16-án dönt a kormány. Az MTI szerint az államtitkár és a rektor egyetértett abban, hogy a Sportkórház fejlesztése valódi minőségi, érdemi előrelépést jelent a sportegészségügyben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.