Közélet

Párizsi terrortámadás: magyar szálak az újabb gyanúsítottaknál

A két újabb gyanúsított Salah Abdeslam társaságában járt a magyar-osztrák határnál.

Két újabb gyanúsítottat keres a belga és a francia rendőrség a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben, mindkét férfi járt korábban a magyar-osztrák határnál Salah Abdeslam, a terrorcselekmények egyik feltételezett elkövetője társaságában – jelentette be a belga szövetségi ügyészség csütörtökön.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint Abdeslam kétszer is járt szeptemberben Magyarországon. Kilencedikén ellenőrizték őt az osztrák-magyar határnál két olyan ember társaságában, akik hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

A belga szövetségi ügyészség tanúkat keres az ügyben.

A két hamis okmány Samir Bouzid és Soufiane Kayal névre volt kiállítva. A Kayal névre szóló hamis okmánnyal bérelték azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanó szerkezetek.

A Bouzid névre szóló hamis okmányt november 17-én használták Brüsszel térségében a Western Union pénzátutaló hálózat egyik fiókjában: 750 eurót küldtek vele Hasna Ait Boulhacen számára, aki a bűnszövetkezet feltételezett vezetőjének, Abdelhamid Abaaoudnak volt az unokatestvére.

Mind Boulhacen, mind Abaaoud életét vesztette, amikor november 18-án a francia rendőrök megostromolták rejtekhelyüket Saint-Denis párizsi elővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik