Közélet

Orbán: Magyarországon bosszút akarnak állni

orban-viktor-a-kossuth-radioban(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )
orban-viktor-a-kossuth-radioban(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a pénteken esedékes, a schengeni övezet esetleges felfüggesztéséről és a görög helyzetről szóló belügyminiszteri tanácskozással kapcsolatban azt mondta: van némi puskapor a levegőben. Szerinte több európai uniós tagország azt a tanulságot vonta le a migránsválságból, hogy a szabad mozgás korlátozásával kompenzálhatják rossz menekültpolitikájukat. A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, hogy korlátozni akarják a magyarok szabad mozgását, hiszen „mi voltunk az egyetlenek, akik megvédték Schengen, a szabad mozgás határait.” A miniszterelnök elmondta: Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia részvételével létrehozták a Schengen Barátai Kört, már „dolgoznak rajta a nagykövetek” és más államokat is felszólítanak a csatlakozásra.

Kijelentette: nem csak szimbolikus lépés, hogy az Európai Bírósághoz fordulunk a kötelező kvóták ügyében, Orbán Viktor szerint a testület független, de a „nemzetek fölött” él, míg mi a nemzetállamok szintjén működünk.

Elismételte: a magyaroknak – és más uniós európai uniós államoknak sem – mondhatják meg, hogy kikkel kívánnak együtt élni. Hogy jól döntöttek-e a magyarok, hogy milyen lelkiismereti mérleget vonhatnak, azt majd ők eldöntik – magyarázta a kormányfő, aki azokról a menekültekről nem beszélt, akik már Magyarországon tartózkodnak.

Mindenki felelős a saját életéért

Orbán hangsúlyozta: az ember elsősorban saját magáért felelős, majd azok felelősségét firtatta, akik bombát dobtak más országokra, a szomszédos államok feladatait említette a felelősség utolsó köreként pedig a globális felelősséget nevezte meg. „Mi elsősorban a magyarokért vagyunk felelősek” – mondta a miniszterelnök, aki szerint végig kellene gondolni és törvénybe kellene foglalni, hogy a menekültek egy része bizonyos feltételek megléte esetén térjenek vissza szülőhazájukba és kezdjenek hozzá annak újjáépítéséhez.

A kvótarendszer elleni fellépésről tájékoztató kampánnyal kapcsolatban azt mondta, szükség van az akcióra, mivel „mozgékony kérdéskörről” van szó, még neki sem mindig könnyű követni az eseményeket. Kiemelte: a kormány dolga, hogy összerendezze a fontos intézkedéseket és tájékoztassa az embereket.

Szóba került a török EU-csúcs is, ennek eredményével Orbán Viktor elégedetlen, de mint mondta, szurkolni kell, hogy beváljanak a nagyhatalmak kalkulációi. Ismét azzal érvelt, hogy az unió nem koldulhat biztonságot Törökországtól, saját erőnkből képesnek kell lennünk megoldani migránsválságot. A kormányfő úgy látja: a nagyhatalmak gyengének érezték magukat a válság megoldásához, ezért fordultak Törökországhoz.

A miniszterelnök egyszerű bosszúnak tekinti, hogy az Unió a 7. cikkely alapján kilátásba helyezte Magyarország bizonyos tagállami jogainak felfüggesztését, mert szerintük nem tartottuk be az EU alapértékeit. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik