Közélet

9/11 óta szinte az összes terrorista akciót lőfegyverrel hajtottak végre Amerikában

Összeszámolták, hogy az elmúlt 14 év, dzsihádisták által végrehajtott terrortámadásait. Összesen 17 olyan esemény volt, melynek elkövetőit hozzá tudták kötni bizonyos iszlám szervezetekhez. (A lista nem tartalmazza a szerdai San Bernardino-i támadást.)

Az események felkutatása közben kiderült, hogy az összes elkövetőnél volt lőfegyver, de nem mindegyikük használta azt. A támadásokban megölt 28 ember közül csak 25-öt lőttek le, a többiek a bostoni robbantás áldozatai.

De miért a pisztolyok a legnépszerűbbek?

Mert nem nehéz őket használni, szinte csak célozni kell és meghúzni a ravaszt. Nem kell bombákat összeszerelni, vegyi anyagokkal bíbelődni. Sajnos a lőfegyvereket az Egyesült Államokban olyan egyszerű megvenni kis túlzással, mint itthon egy kiló kenyeret.

Ez már régóta égető probléma a tengerentúlon, de a szigorítást a republikánusok és a fegyverlobbi mindig megakadályozza.

Kiderült az is, hogy hatból négy esetben a terroristáknál legálisan volt fegyver. A maradék két ügy közül az egyikben a támadó az anyjától lopta el a pisztolyt, a másikban egy közeli barát adta oda a gyilkosnak.

Fontos megjegyezni, hogy a szélsőséges iszlamisták mellett a „hétköznapi” támadók is előszeretettel lövöldöznek, gondoljunk csak a denveri gyilkosra vagy a többi, már-már megszámlálhatatlan, kevésbé elhíresült esetre.

A legszomorúbb, hogy nem látszik a fény az alagút végén. A pénz, úgy látszik, ismét fontosabb az emberi életeknél és az óriási bevételeket hozó fegyverkereskedelem olyan befolyással bír az amerikai politikai életben, hogy egyelőre esélytelennek tűnik a fegyvertartás szigorítása.

(Bokor Gábor)

(Vice)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik