Közélet

Vadászboltnak eladott rakéták: a nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottság is válaszokat vár

A magyar honvédség levetett fegyverei jó szolgálatot tehetnek terroristáknak vagy diktátoroknak.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságaiban is tájékoztatást várnak a Magyar Honvédség fegyvereladásainak ügyében.

Kedden Tordai Bence, a PM szóvivője számolt be arról, hogy egy vadászbolt 2013-ban és 2014-ben összesen 7,5 millió forintért vett meg 1357 repülőgépről indítható éles rakétát, 83 repülőgépre szerelhető gépágyút és 52 légvédelmi rakétát. Egy másik szerződés szerint ugyanez a vadászbolt megvett 501 helikopterről indítható páncéltörőt, 57 légvédelmi, 214 levegő-levegő és 1203 egyéb rakétát, valamint öt mozgócél-felderítő lokátort is.

A politikus elmondta: ezek lejárt szavatosságú, de felújítás után bevethető harci eszközök, melyek közel-keleti terrorszervezeteknek, vagy közép-afrikai diktátoroknak tökéletesen megfelelnek. Bejelentette azt is, hogy az ügyben hűtlen kezelés miatt feljelentést tesznek.

A honvédelmi bizottság alelnöke, a szocialista Harangozó Tamás az értékesítés részleteiről vár válaszokat a testület következő ülésén a Honvédelmi Minisztériumtól.  A nemzetbiztonsági bizottság pedig mások mellett a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattól vár választ az ügyben felmerülő aggályok miatt. Fontos kérdés, hogy azokat kinek adták el, hová kerülhettek, ha pedig Magyarországon maradtak, azokat megfelelően őrzik-e. Kiemelten fontos az is, hogy a fegyverek elkerülhettek-e esetleg külföldi országokba, bűnszervezethez, terrorszervezethez. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik