Közélet

Lázár: nem érdeke Magyarországnak, hogy Merkel megbukjon

A miniszter szerint a német kancellár minden eddigi vitánkban mellénk állt.

Belebukhat-e a német kancellár a menekültügybe és a terrorpánikba? Erről kérdezte a Figyelő e heti számában Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Lázár először vonakodott, azt mondta: „Hódmezővásárhelyről azért nem foglalnék állást ilyen nagyon nagy és nehéz kérdésekben”, de ezután rátért arra, hogy Magyarország és a magyar politika kiemelt érdeke, hogy Németországot a CDU kormányozza, és stabilan tudja kormányozni. Angela Merkel Magyarország nagy támogatója és barátja, minden eddigi vitánkban mellénk állt – mondta a miniszter, utalva ezzel a Budapest és Brüsszel közti vitákra, melynek alakulásában a németek a háttérben többször is támogatásukról biztosítottak bennünket.

Németország több ügyben is hagyott kibontakozni olyan magyar kezdeményezéseket, melyek „buldózerként” tűntek fel a brüsszeli politikában. Berlin ezekben nem akart előtérbe kerülni, de az érdekeivel találkozott, hogy hazánk felvállalta ezeket a vitákat – idézi fel a lap.

Lázár kiemelte: semmilyen érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy a CDU elveszítse vezető szerepét, vagy a kancellárral bármilyen, politikai következménnyel járó dolog történjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik