Közélet

Vélemények a Lex Tiborczról – Mindent vihetnek a fideszes politikusgyerekek?

„Még inkább saját lábra állhatnak :-("

Így kommentálta az LMP társelnöke Facebook-oldalán azt, hogy a jövőben az állami tisztségviselők hozzátartozói is indulhatnak közbeszerzéseken. A parlament kedden felülírta az alig egy hónapos tiltást.

A november elsején bevezetett új közbeszerzési törvény szerint ugyanis nemcsak az állami vezetők nem pályázhattak közbeszerzéseken, hanem közeli hozzátartozóik és azok házastársai sem. A NAV átalakításáról szóló törvényjavaslat egyik passzusa enyhített ezen. Az új szabály szerint csak az adott vezetővel egy háztartásban élő hozzátartozóra vonatkozik a korlátozás, november elsejétől visszamenőlegesen.

Minderre az Új Magyar Köztársaság úgy reagált, hogy a maffiaállam (Magyar Bálint kategóriája – a szerk.) újra működésbe lendült: alig 1 (!) hónapot élt a közbeszerzési törvény módosítása, amely november 1-e óta kizárta többek között a kormánytagok és családtagjaik tulajdonában álló cégeket a közbeszerzésből.

December 1-jén, egy nappal a benyújtást követően már elfogadták azt a módosítást, hogy indulhatnak közbeszerzésen azok a családtagok, akik nem élnek egy háztartásban az érintett kormánytaggal.
Mint tudjuk, Orbán Ráchel és Tiborcz István a saját lábukon állnak, ezért nem élnek egy háztartásban Orbán Viktorral. A folytatást nem nehéz kitalálni…

Szél Bernadett és az ÚMK is arra utalt, hogy egy éve a kormányfő lánya azzal védte meg  az ellenzéktől édesapját, aki ellen “rajta keresztül intéztek támadást”, hogy férjével önállóak. Saját lábukon állunk, saját erejükből boldogulnak, saját életüket élik.  Ráhel akkor azt is megírta, mit tanult Orbán Viktortól.

Édesapám azt tanította nekünk otthon, hogy sohase azt kérdezzem, mit tesz értem a hazám, hanem, hogy én mit tehetek a hazámért. Ebből a meggyőződésemből a nemtelen támadások sem billentenek ki.

“Mindent vihetnek a fideszes politikusgyerekek?”

Ezt kérdezi az Együtt. Meg azt is, hogy mely politikus rokonai mentesülnek visszamenőleg az összeférhetetlenség alól. Az ellenzéki párt Orbán Viktor mellett minden állami vezetőt felkér,

“nyilatkozzanak, vannak-e olyan rokonaik, akik az előző szabályozás szerint összeférhetetlenek voltak, ám indultak közbeszerzésen, most pedig az új szabályozással visszamenőlegesen mentesültek a tilalom alól?

Az Együtt rendkívül gyanúsnak tartja a keddi törvénymódosítást, hiszen ilyen szabályozást teljesen fölösleges meghozni, hacsak nincsen valaki, akire kifejezetten szabták. A párt szerint a közbeszerzési szabályok módosítása  csak törvényesíti a lopást, a korrupciót szolgálja, a jövőre nézve is, de már visszamenőleges hatállyal. Az Együtt sem ezzel, sem a vagyonosodási vizsgálatok megszüntetésével nem ért egyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik