Közélet

Szijjártó Péter: Montenegró megérdemelten kapott meghívást a NATO-ba

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 02. 12:41

Történelmi jelentőségű Montenegró NATO-meghívása és a csatlakozási tárgyalások megindítása, amelyhez Magyarország sokban járult hozzá podgoricai NATO-összekötő követsége révén – nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri értekezletének második napján, szerdán.

Montenegró megérdemelten kapta a NATO-meghívást, amely összhangban van a NATO és Magyarország érdekeivel. A meghívással a szövetség elismeri Montenegró elmúlt években nyújtott teljesítményét, hiszen a közös NATO-akciókban nagy szerepet vállalt – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter elsőként kapott szót a témában a brüsszeli tanácskozáson, fogalmazása szerint ez annak az elismerése, hogy a podgoricai követség révén Magyarország nagyban hozzájárult Montenegró csatlakozásához. Beszédében elmondta, Magyarország részéről nincs kétség afelől, hogy Montenegró már most készen áll a teljes jogú NATO-tagságra, ezért arra kérte a jelen lévő illetékeseket, hogy a lehető legjobban gyorsítsák fel a csatlakozási folyamatot.

Európát és a NATO-t komoly kihívások érik minden irányból. Magyarországnak és ezáltal Európának a nyugat-balkáni menekültútvonal kezelése szempontjából is fontos a montenegrói csatlakozás. Az európai stabilitáshoz és biztonsághoz az integráción keresztül vezet az út – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter Montenegró meghívását Európa stabilitása szempontjából is történelmi jelentőségűnek nevezte. Szerinte a döntés arra is világosan rámutat, hogy a bővítést folytatni kell Grúzia és Macedónia tárgyalási folyamatainak felgyorsításával.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a kétnapos NATO-értekezleten részt vevő miniszterek megvitatták a szövetség és Oroszország kapcsolatát is, amelynek tekintetében a tagországok igen eltérő megközelítésről tettek tanúbizonyságot. A vélemények eltérése azonban nem veszélyezteti a NATO belső szolidaritását és egységét – tette hozzá.

A NATO-nak fenn kell tartania a párbeszédet Oroszországgal annak érdekében, hogy hosszú távon béke és stabilitás legyen Európában – hangoztatta Szijjártó Péter. Ezzel párhuzamosan végre kell hajtani a védelmi képesség erősítését és a honvédelmi feladatokat tagországi szinten.

Az ülésező miniszterek beszéltek annak lehetőségéről és fontosságáról is, hogy felújítsák a NATO-Oroszország Tanács munkáját. Magyarország ezt a felvetést támogatja – hangsúlyozta a miniszter. Szijjártó Péter hozzátette, hogy az Oroszországgal kapcsolatos rossz tapasztalatok ellenére számos olyan együttműködés jött létre, amelyekkel nemzetközi konfliktusokat sikerült rendezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.