Közélet

Bostaiak, rátótiak, vaskeresztesiek és monorierdeiek figyelem

Négy településen lesz időközi önkormányzati választás vasárnap: polgármestereket és települési nemzetiségi képviselőket választanak.

A Baranya megyei Bostán azért kell időközi választást tartani, mert a község tavaly októberben megválasztott vezetője, Kazsóki Ignác augusztusban elhunyt. A tisztségért Horváth József (Magyar Munkáspárt) és két független jelölt, Ignácz Sándor és Németh Tamás indul. Rostán mintegy 130 választópolgár szavazhat.

A Vas megyei Rátóton szintén a tavaly októberben megválasztott polgármester, Málics Ferenc halála miatt kellett új választást kiírni. A tisztségért hárman indulnak: Domiterné Molnár Annamária (független), aki most alpolgármesterként irányítja a képviselő-testület munkáját, Horváth Attila János (független), valamint Fehérvári Zsolt, a Munkáspárt jelöltje. Az időközi voksoláson mintegy 230 választópolgár adhatja le szavazatát.

A szintén Vas megyei Vaskeresztesen pedig a tavaly októberben megválasztott polgármester, Balázs János Miklós (független) szeptemberi lemondása miatt kell időközi választást tartani. A polgármesteri tisztségért ketten indulnak: Krancz Imre (független), aki 2010 és 2012 között már volt a község polgármestere és most alpolgármesterként irányítja az önkormányzat munkáját, valamint Kovács István, a Munkáspárt jelöltje. Vaskeresztesen mintegy 300-an szavazhatnak.

Vasárnap lesz egy időközi települési nemzetiségi választás is: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bereten roma nemzetiségi képviselőket választanak.

A Pest megyei Monorierdőn és a Fejér megyei Nagyvenyimben roma települési önkormányzati képviselők lemondása miatt tartottak volna időközi választást vasárnap, ám a választások jelöltek hiányában elmaradnak. Így a két település roma nemzetiségi választópolgárai legközelebb csak a következő nemzetiségi választáskor, 2019-ben szavazhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik