Közélet

A főváros beáll a kormány mögé olimpia-ügyben

Együttműködési megállapodást köt a kormánnyal és az olimpiai bizottsággal a Fővárosi Közgyűlés a 2024-es olimpia budapesti megrendezése érdekében, döntöttek szerdán a képviselők.

Az együttműködési megállapodás rendelkezik a benyújtandó pályázat intézményrendszeréről: a felállítandó sportolói bizottságról, az olimpiai védnökök testületéről, valamint az olimpiai egyeztető fórumról.

A 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat előkészítése érdekében a fővárosi önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mint részvényesek 2017. december 31-éig terjedő határozott időtartamra létrehozzák a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t.

DK: nem

A Demokratikus Koalíció (DK) továbbra sem támogatja a budapesti olimpiát. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón közölte azt is, írásbeli kérdésben várnak választ a főpolgármestertől arra, hogy a közgyűlés előző ülésén mely társaságokra gondolt, amikor azt mondta, egyes cégek a “háttérben érzékelhetően mozognak” a BKV tartós buszbérletről szóló pályázatainál.

A DK politikusa emellett reményének adott hangot, hogy a közgyűlés a napirendjére tűzi azt a javaslatukat, amely megszüntetné a társasházak azon gyakorlatát, amellyel egyes bérlőikre kétszer terhelik rá a hulladékszállítási díjat.

PM: népszavazást

Karácsony Gergely, a főváros XIV. kerületének PM-es polgármestere Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is helyi népszavazást szeretne.

Az ellenzéki budapesti képviselő a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Hamburg példája is azt mutatja, nincs szükség oktrojált, vagyis a helyiek által nem támogatott olimpiára.

Kiemelte továbbá, a főváros 2012-ben elfogadott programja egyértelműen kimondja, hogy a Városligetet parkként kell megőrizni. Karácsony Gergely kijelentette, amennyiben a főváros ezt nem veszi figyelembe, akkor jövőre népszavazást kezdeményez az ügyben.

MSZP: Tarlós István kapitulált

Az MSZP szerint Tarlós István főpolgármester kapitulált a kormánnyal szemben azzal, hogy feltétel nélkül adná át az államnak a budapesti Dagály fürdőt.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a BKV ügyében hosszú ideje várják, hogy a kormány és a város megegyezzen a hosszú távú finanszírozás feltételeiről.

A főváros korábban azért tartotta vissza a Dagály fürdő átadását, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a kabinetre – fogalmazott. Hozzátette: a főpolgármester feladta, amit a fürdő átadása mellett az is jelez, hogy a tömegközlekedés finanszírozásából továbbra is hiányzik 13-15 milliárd forint, Budapest pedig már saját maga finanszírozná a 3-as metró felújításának tervezéséhez szükséges 2 milliárd forintos költségét.

Kijelentette továbbá, hogy a jelenlegi javaslat formájában nem támogatható a budapesti olimpia, hiszen szerinte arról csak azok dönthetnek, “akik fizetik a számlát”. A szocialista politikus jelezte, kezdeményezik, hogy az ügyben népszavazást írjon ki a közgyűlés.

Horváth Csaba emellett a Bálna épületének eltékozlásaként értékelte, hogy Tarlós István “gond nélkül átjátszaná” a jegybanknak.

Nem prémium, jutalom

Prémium helyett a nagyobb mérlegelési lehetőség és rugalmasság érdekében az átfogó éves teljesítményt értékelő jutalmat vezetik be a fővárosi cégeknél – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Erre – mint az elfogadott javaslatban olvasható – azért volt szükség, mert a kitűzött prémiumfeladatok elvégzése – ami után a prémium járt – nem tükrözi a teljes évi teljesítményt, és sem pozitív, sem negatív irányú eltérésre nem volt lehetőség.

Az előterjesztést a testület 21 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik