Közélet

Gyurcsány nem emelne akkorát a béreken, mint az MSZP

A DK elnöke Székesfehérváron fórumozott: kis nyugdíj, kis Fidesz-tolvajlás, nagyarányú egészségügyi béremelés, de általánosságban persze nem akkora, amekkorát az MSZP szeretne.

A Demokratikus Koalíció elnöke országjárása hétfői székesfehérvári állomásán, mintegy háromszáz jelenlévő előtt kiemelte: ellenzékből egy kampányban bármit megígérhetne, de nem tenné, mert kormányzása tapasztalatait felhasználva nagyon visszafogott lenne. Mint mondta, az öregségi nyugdíjak “rendben lesznek”, de a hosszú évekig minimálbérre bejelentettek nyugdíjba vonulása, a visszaminősített rokkantnyugdíjasok, a nyugdíj helyett járadékot kapó rendvédelmi dolgozók gondjának megoldása sok munkát adna.

A pártelnök egy, az interneten feltett kérdésre válaszolva elmondta: a baloldali kultúra “nem tüntetős”, inkább megbeszélik egymás között a problémákat, de a balhét nem szeretik, a békés kormányváltás pártján állnak. Kijelentette, hogy

jövő hétvégén biztosan nem, és belátható közelségben sem biztos, hogy lesz országgyűlési választás, mert stabil a kormánypárt, stabil a többségük is.

Gyurcsány Ferenc szerint a jelenlegi hatalom a saját súlya alatt fog összetörni, mert “lopásra és gazemberségre nem lehet felépíteni egy országot”. Úgy vélte, a jelenlegi kormány “ellopta Magyarországot, a törvényhozást és törvényesítették a lopást”, ami ellen fel kell lázadni, de a hatalmat demokratikus eszközökkel kell megtörni.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy 2004 óta Magyarországról több orvos ment el, mint amennyit az ország azóta képezett. Az egészségügyi dolgozók maradásához a béreket két-háromszorosára kéne emelni – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy már az ágazat 30 százalékos béremeléséhez is plusz 80 milliárd forint kellene évente. Kijelentette: az emberek ma már szívesen fizetnének vizitdíjat és kórházi napidíjat, hogy abból rendezzék az egészségügyi dolgozók bérét.

Gyurcsány Ferenc az MSZP béremelési törekvéseivel és az iránnyal egyetért, a mértékével és a “tempóval” azonban nem. Szerinte nem lehet nagy béremeléseket végrehajtani, hanem sok éven keresztül az infláció felett kell emelni, miután minden érintettel megállapodtak ebben.

A fórum közben, a pártelnök beszédét néhány fiatal zavarta meg, egyikük megafonba beszélve vonta kérdőre a politikust a nemzetről és Trianonról elmondott gondolataiért. A hallgatóság zúgolódása és tapsa azonban elnyomta beszédét, majd a biztonságiak kivezették őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik