Közélet

„A magyar politikusoknak tartózkodniuk kellene az idegengyűlölő megnyilatkozásoktól”

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint Magyarországon már nincs szükség a gyorsított menekültügyi eljárásokra.

Magyarországon tájékozódott a menekülthelyzet kezeléséről az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Pénteken kiadott közleményében azt írta: Magyarország példa nélküli feladattal szembesült azzal, hogy közel 400 ezer ember érkezett a határára nemzetközi védelem reményében idén, ugyanakkor az utóbbi hónapokban hozott lépések rendkívül nehézzé tették a védelemhez való hozzáférést, és indokolatlan módon kriminalizálták a menedékkérőket Magyarországon.

Nils Muiznieks szerint a gyorsított menekültügyi eljárásból alapvető jogvédelmi eszközök hiányoznak és jelezte: miután a Magyarországra érkezők száma már nagyon alacsony, nincs szükség válságintézkedésekre, a gyorsított eljárást fel kell váltania az emberi jogokkal teljes mértékben összeegyeztethető menekültügyi eljárásnak.

A biztos bírálta, hogy Magyarország bűncselekménnyé nyilvánította az illegális határátlépést és közölte, hogy az ilyen ügyekben folytatott eljárások nem felelnek meg a tisztességes ügymenet előírásainak. Azt is kifogásolta, hogy Magyarország arra hivatkozva küldte vissza Szerbiába az embereket, hogy az biztonságos országnak számít, de ez ellentmond az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága álláspontjának.

Muiznieks figyelmeztetett, hogy a kormánynak és a politikai vezetőknek tartózkodniuk kellene a menedékkérők társadalmi vagy biztonsági problémákkal összekapcsoló, idegengyűlölő megnyilatkozásoktól, melyek megnehezítik az országban maradó kevés menekült integrációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik