Közélet

Tíz kórháznyi orvos hiányzik: nyugaton megköszönik a magyar képzést

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 26. 10:11

Az orvoshiány egyre súlyosabb Magyarországon, és nincs is esély a gyors fordulatra.

Magyarországon körülbelül 2-3 ezer orvossal van kevesebb a rendszerben, azaz tíz megyei kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből. Mindeközben a négy orvosi egyetemen már a hallgatók majd fele külföldi. Uniós csatlakozásunk óta voltak olyan évek, amikor több orvos hagyta el az országot, mint ahány gyógyító végzett az egyetemen. A súlyos rendszerprobléma megoldása egyelőre nem látszik – írja a Népszabadság.

Az utóbbi tíz évben 24 szív- és 45 érsebész távozott, miközben az országban alig 100 érsebész és mintegy 40 szívsebész maradt összesen, de az sem várható, hogy a nyugati kórházak megtelnek, hiszen ott is mindenütt orvoshiánnyal küzdenek.

A tehetősebb országoknak sokkal jobban megéri elcsábítani a szakembereket a szegényebb országokból, amelyeknek kezelhetetlen problémává válik saját egészségügyi rendszerük fenntartása, mivel sok pénzért képzett orvosaik Nyugat felé indulnak.

A hazai képzés megerősítésének csak 10-12 évvel később lenne hatása, amikor az orvosok valóban gyógyítani kezdenének, ráadásul a csupán a kibocsátás növelésével nem is számolható fel a hazai orvoshiány

Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő szerint ugyanis ennek egyetlen eredménye az lehet, hogy

a nyugati országok megköszönik, hogy Kelet-Európában orvosokat képeznek számukra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.