Közélet

Terrorizmusgyanúba kevert tüntetőket végeznének ki Szaúd-Arábiában

Legalább hat, a síiták elnyomása ellen tüntető aktivistát ítéltek halálra.

Egyetlen nap alatt több tucat embert végeznének ki Szaúd-Arábiában – figyelmeztetett az Amnesty International. 55-en várnak a halálos ítélet végrehajtására „terrorista bűncselekmény” miatt, vannak viszont közöttük olyanok is, akiket csak azért minősítettek terroristának, mert kormányellenes tüntetésen vettek részt.

Az emberi jogok védelmével foglalkozó nemzetközi szervezet szerint húsz éve nem volt ilyen nagy a halálos ítéletek száma – tavaly 90 embert végeztek ki, idén várhatóan 151-et. A szaúdi sajtó az elítélteket az al-Kaidával igyekszik kapcsolatba hozni, és azzal vádolják őket, hogy felfegyverkezve próbáltak támadásokat végrehajtani a kormány eltávolítására.

A síita kisebbség 2011 óta tüntet azért, mert szerintük elnyomás alatt állnak a szunnita monarchiában. Az Amnesty információi szerint legalább hat síita aktivista van a halálra ítéltek közt, akiket tisztességtelen tárgyalások során ítéltek el. A szervezet úgy véli, hogy a szaúdi hatóságok a terrorvádat politikai leszámolásra használják fel.

Az elítélt aktivisták anyjai levélben kértek kegyelmet a szaúdi királytól, miután megtudták, hogy fiaikat orvosi vizsgálatra küldték, ami a közelgő kivégzés jele. Négyen már a halálsoron vannak. Az Amnesty illetékese azt mondta: ezeket a kivégzéseket nem lehet végrehajtani és Szaúd-Arábiának fel kell oldania a halálos ítéletek körüli titkolózást.

Ugyanakkor a szaúdi vezetés kiáll amellett, hogy a halálos ítéleteket tisztességes körülmények között, a Saríával összhangban hozzák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik