Közélet

Most aztán tényleg nagyon megújul az MSZP

Vagy nem. A lényeg, hogy a kongresszuson alapértékekről fognak vitázni.

Szombaton tartja a szocialista párt a kongresszusát, a hvg szerint személyi kérdésekről nem lesz, de az alapértékekről vitázni fognak. Szóba kerül, hogy milyen egy modern szocialista párt, mik az ország problémái és megpróbálnak az adósságcsapdától is szabadulni.

A lap szerint többen elégedetlenek Tóbiás elnökkel és az elnökséggel, de a pártvezetésre nincs jelentkező, így előrehozott tisztújítás nem várható.

A párt anyagi helyzete nem rózsás, próbálnak szabadulni ingatlanjaiktól, köztük a 2008-ban átadott Jókai utcai székháztól is.

Ideológiai ráncfelvarrás jöhet, az új alapszabály preambulumában friss baloldali értékeket akarnak kőbe vésni, amivel jelzik, hogy a szocialisták is megérkeztek a XXI. századba. Tóbiásék úgy gondolják, nem elég visszatérni a rendszerváltás után kialakult jogállam értékeihez, hanem ezeket meg kell haladni.

Emellett hat égető problémára keresik a választ ellenzékből: mit lehet tenni az alacsony fizetésekkel, a földkérdés problémája, a szegénység kérdése, meddig tartható az alacsony rezsi, az alacsony társadalmi részvétel okai, illetve Budapest mint innovációs fellegvár lehetősége.

Végül bekerülhet az alapszabályba az előválasztás lehetősége is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik