Közélet
Jubileumi ünnepség az algyői szénhidrogén-kitermelés 50. évfordulóján

Már nem körözi az Interpol Hernádi Zsoltot

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 11. 26. 09:06

A Mol elnök-vezérigazgatója eltűnt a körözési listáról, ahová a horvát korrupciós vádak miatt került fel.

Egyszer már történt hasonló, de a Népszabadság szerint „ez most komoly.” A lap arra jutott, hogy Hernádi Zsolt szerdán kerülhetett le az Interpol-listáról, amit nehéz nem összefüggésbe hozni azzal, hogy a zágrábi bíróság döntése értelmében épp aznap engedték ki a börtönből az általa állítólagosan megvesztegetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőt.

Mivel a Hernádi ellen kiadott elfogatóparancs alapját többek között a Sanader ellen hozott első fokú zágrábi ítélet képezte, a Népszabadságnak szakértők nem zárták ki, hogy ennek jogerős eltörlése megsemmisítette az ügyészségi körözés hivatkozási alapját. Hernádi Zsoltot a horvát ügyészség azzal vádolta, hogy 2009-ben azért adta át a horvát állam az INA nevű energiacég irányítási jogát a Molnak, mert a Mol-vezér lefizette az akkori kormányfőt. Hernádi Zsolt és Sanader végig tagadták a vádakat. A Mol a lap megkeresésére a hírt nem akarta kommentálni.

Ivo Sanader szerdán hagyta el a remetineci börtönt. A volt horvát kormányfő a börtön parkolójában újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy elégedetlen a horvát igazságszolgáltatással, már rég szabad lehetne, ha a bíróság összevontan, nem pedig külön-külön tárgyalta volna mindegyik ügyét. Ez szerinte alkotmányellenes, és példátlan is az európai jogban.

Ebből is látszik, hogy politikai leszámolás áldozata vagyok.

A volt kormányfő tovább harcol, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. A jövőben nem lesznek politikai ambíciói, ez a fejezet lezárult életében. A horvát alkotmánybíróság kedden döntött úgy, hogy a legfelsőbb bíróság korábban alkotmányellenesen hosszabbította meg a volt kormányfő vizsgálati fogságát. Ivo Sanadert 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönre ítélték háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.